U HNŽ-u umrlo 27 dojenčadi

Dojenačka smrtnost u HNŽ-u se znatno povećala pokazuju rezultati Ocjene zdravstvenog stanja u HNŽ-u koje je izradio Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a.

Djeca su najosjetljivija kategorija i umiranje dojenčadi ukazuje na cjelokupno stanje u jednoj populaciji – socijalno-ekonomske prilike, razvijenost zdravstvene službe, prosvjećenost stanovništva.

Mrtvorođenost i umiranje dojenčadi uzrokuje nekoliko faktora a to su loše zdravstveno stanje majke, urođene mane kod ploda, oštećenja pri porodu, loše životne prilike.

Dojenačka smrtnost je značajan parametar za donošenje procjene o kvalitetu i organizaciji zdravstvene zaštite, piše Bljesak.info.

Dojenačka smrtnost prati intenzitet umiranja, koeficijentom između broja umrle dojenčadi i broja živorođene djece u tijeku kalendarske godine.

“Dojenačka smrtnost u 2016. godini na području HNŽ-a iznosila je 14,7 posto što predstavlja značajno povećanje u odnosu na 2015. godinu kad je iznosila 14,2 posto. U 2016. godini na području HNŽ-a umrlo je 27 dojenčadi”, navodi se u izvještaju.

U grafičkom prikazu u periodu 2012.-2016.godine stopa dojenačke smrtnosti bilježi značajan porast sa 6,9 posto u 2012. godini na 9,8 u 2013. godini. U 2015. godini bilježi se drastičan porast dojenačke smrtnosti na 14,2 posto te u 2016. godini 14,7 posto.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.