U Hercegovini šest osoba oboljelo od virusnoga meningitisa

Neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine razlog je većega broja virusnih oboljenja karakterističnih za ljetno razdoblje, dok ona uglavnom vezana uz zimu (poput gripe) još uvijek nisu zabilježena.

Ovaj mjesec prijavljeno je na području Hercegovine 6 slučajeva osoba oboljelih od virusnoga meningitisa, koji je oboljenje karakteristično za srpanj i kolovoz. Hospitalizirane su osobe s područja Mostara, Širokoga Brijega i Posušja.

Riječ je uglavnom o mlađim osobama. “U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar je u posljednjih mjesec dana hospitalizirano 6 bolesnika s akutnim seroznim (virusnim) meningitisom s povoljnim kliničkim tijekom bolesti, javlja Večernji list.

Meningitis je upala zaštitnih ovojnica koje obavijaju mozak i leđnu moždinu, a koje poznajemo i kao moždane ovojnice. Upalu mogu prouzročiti infekcije virusima, bakterijama ili drugim mikroorganizmima, rjeđe i lijekovima.

Meningitis je bolest koja može ugroziti život, jer je upala u blizini mozga i leđne moždine pa se stoga to stanje smatra hitnim slučajem.

Najčešći simptomi meningitisa su glavobolja i ukočenost vrata koji su povezani s groznicom, smetenošću ili promijenjenim stanjem svijesti, povraćanjem te preosjetljivosti na svjetlost (fotofobija) i glasne zvukove (fonofobija).

Djeca često pokazuju samo nespecifične simptome kao što su razdražljivost i mamurluk.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.