Do kraja 2016. polovica stanovništva bit će na internetu

Do kraja 2016. gotovo polovica svjetskoga stanovništva koristit će internet, jer mobilne mreže rastu, a cijene padaju, no većina će biti koncentrirana u razvijenom svijetu, objavila je u utorak UN-ova agencija.

Internet koristi oko 80 posto stanovništva u razvijenim zemljama. No, online je samo 40 posto populacije zemalja u razvoju i 15 posto u slabo razvijenim državama, stoji u izvješću UN-ove međunarodne telekomunikacijske unije (ITU).

U nekoliko siromašnih i nestabilnih afričkih zemalja tek svaka deseta osoba je na internetu. Oni koji se ne služe globalnom mrežom su žene, stariji, slabo obrazovani, siromašni i oni koji žive u ruralnim područjima, kažu u agenciji specijaliziranoj za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju.

Globalno gledajući, internetom se služi 47 posto svjetske populacije, manje od UN-ova zacrtanoga plana od 60 posto do 2020. Bez interneta je oko 3,9 milijardi ljudi, više od polovice stanovnika svijeta. ITU očekuje da će pristup mreži do kraja ove godine imati 3.5 milijardi ljudi.

“Godine 2016. ljudi više ne idu na internet, oni jesu na internetu. Širenje 3G i 4G mreže diljem svijeta na internet dovodi sve više ljudi”, ističe se u izvješću.

Telekomi i internetske kompanije šire se kako sve dostupniji pametni telefoni olakšavaju ljudima surfanje internetom, no slabije razvijene zemlje zaostaju za ostatkom svijeta.

“Dostupnost interneta u tim zemljama na razini je razvijenih država 1998., što znači da slabije razvijene 20 godina zaostaju za razvijenima”, upozorava ITU.

Za to su krive cijene usluga i skupo korištenje mobilnih telefona te nerazvijena infrastruktura u ruralnim i zabačenim područjima, prenosi Hina.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.