U Hercegovini oduzeti duhan i cigarete u vrijednosti većoj od 100.000 KM – Jabuka.tv

U Hercegovini oduzeti duhan i cigarete u vrijednosti većoj od 100.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje u regionalnim centrima Mostar i Sarajevo, u nekoliko odvojenih akcija oduzeli su veću količinu rezanog duhana, ručno motanih cigareta i cigareta bez trošarinskih markica ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 133.000 KM.

Na više lokacija koje pokriva regionalni centar Mostar, ovlašteni službenici UNO privremeno su oduzeli 9.005 kutija cigareta, 1.048 kutija ručno punjenih cigareta i 309,75 kg rezanog duhana. Navedena roba nije bila propisno obilježena trošarinskim markicama Uprave za neizravno oporezivanje. Aktivnosti na terenu provedene su u suradnji s policijskim službenicima PU Mostar.

Ukupna vrijednost trošarinske robe koja je bila namijenjena za prodaju na crnom tržištu BiH procjenjuje se na iznos od 110.000 KM.

Vršeći pojačane aktivnosti na spriječavanju nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina na putnoj komunikaciji Sarajevo-Konjic, službenici Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra UNO Sarajevo, otkrili su i privremeno oduzeli 4.530 kutija cigareta koje nisu bile obilježene trošarinskim markicama UNO. Trošarinska roba oduzeta je u skladu s instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i Suda BiH, a tržišna vrijednost iste procjenjuje se na 23.000 KM.

U idućem razdoblju, ovlaštena službena lica UNO će protiv lica kod kojeg je pronađena i oduzeta navedena trošarinska roba, podnijeti Izvješće o počinjenom kaznenom djelu Tužiteljstvu BiH zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo Nedopušten promet trošarinskih proizvoda, iz člana 210 a. Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UNO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za neizravno oporezivanje poziva sve građane da na otvorenu liniju 080020607 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju duhanskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.