U Hercegovini i uglednici tuku žene

”Na području Hercegovine kontinuirano je u porastu broj slučajeva nasilja u obitelji, a među nasilnicima ima i visokoobrazovanih, uglednih muškaraca koji obavljaju odgovorne dužnosti”, rekla je Srni direktorica nevladine organizacije Ženski centar Ljiljana Čičković.

Navela slučaj sudskog policajca koji je ranije prijavljen za nasilje u obitelji, te uglednog Trebinjca koji je suprugu zaključavao u sobu, ne dozvoljavajući joj da jede, niti da obavlja fiziološke potrebe.

Upozorila je i kako se za pomoć javljaju uglavnom žrtve težeg fizičkog zlostavljanja koje prati psihičko i emotivno nasilje, dodajući da je posljednjih godina po broju prijava primjetno njihovo “osvješćivanje”.

Povećan postotak žrtava

“Evidentno je da se pojačava agresija, zbog čega je potrebno sklonište za te žrtve”, kaže Čičković i dodaje da već deset godina Centar na sve načine pokušava osigurati gradnju sigurne kuće, ali da se na kraju uvijek nešto iskomplicira.

Ističe kako bi kapacitet sigurne kuće u Trebinju, koji bi imao regionalni karakter, bio 20 ležajeva, ali da po zakonu nije definirano tko je dužan izgraditi objekat, pa su im jedina nada međunarodne organizacije kod kojih su aplicirali za sredstva.

Čičković kaže kako je povećan postotak žrtava koje uslijed nasilja napuštaju supružnika, napominjući da se tijekom 12-godišnjeg rada Centra može zaključiti da je ranije takvih slučajeva bilo tridesetak posto, dok je sada od 60 do 70 posto žena koje su izašle iz nasilne zajednice.

Podsjetila je kako je ove godine u ured Ženskog centra putem SOS linije ili osobnim dolaskom pomoć zatražilo stotinjak žena, među kojima ima novih slučajeva, ali i povratnika, dodajući da je bilo i muškaraca koji su se javili za pomoć, jer ih je supruga psihički zlostavljala.

Čičković dodaje kako u ovoj organizaciji, osim psihološke podrške, žrtvi pružaju i pravnu zaštitu, odnosno besplatno zastupanje pred sudom, a lobiraju i druge instance da bi žrtva s više strana dobila različite vrste pomoći.

Seksualno zlostavljanje u braku

Kao tabu temu na ovim područjima ona je navela seksualno zlostavljanje, odnosno silovanje u braku.

“Prisilni odnosi u braku nisu bračna obveza. To je čin silovanja, ali žrtve o tome ne govore zbog stida ili to promatraju više kao svoju dužnost nego kao nasilni faktor”, kaže Čičković i dodaje da su imali jedan takav prijavljen slučaj.

Smatra neuređenim Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, ističući kako se vrlo malo slučajeva nasilja tretira kao kazneno djelo, te da se po tom zakonu ne može suditi nasilniku, što stvara degradaciju tog djela.

“Mi smo za to da se iz Zakona izbriše sve osim zaštitnih mjera. Nasilje u obitelji je kazneno djelo i ne bi se trebalo suditi ni po kojem nego po kaznenom zakonu”, rekla je Čičković.

U Centru javne sigurnosti Trebinje Srni je potvrđeno da je za deset mjeseci ove godine evidentirano 28 slučajeva nasilja u obitelji ili obiteljskoj zajednici.

“Od 28 prijavljenih slučajeva deset se odnosi na krivična djela, a 18 na prekršaj”, kažu u Centru i napominju da je na području Trebinja prijavljeno 11 slučajeva, Nevesinja osam, Bileće pet, Gacka tri i jedan slučaj nasilja u obitelji na području Ljubinja.

Podaci umanjeni

U Centru kažu da je najčešća starosna dob izvršitelja i žrtve od 30 do 40 godina, ističući da nijedan prijavljeni slučaj za posljedicu nije imao smrt ili teške tjelesne ozljede.

Naime, danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji aktivistice protiv nasilja u obitelji obilježavaju od 1981. godine.

Odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, taj dan se obilježava u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Podaci o nasilju nad ženama su zapravo samo djelomično točni i zasigurno umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana.

(Srna)9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.