U Hercegovini afrička kuga prešla na divlje svinje

Lovci su na području Hercegovine pronašli više divljih svinja koje su uginule zbog zaraze virusom afričke kuge, zbog čega je naložena obustava lova na ove životinje.

Po navodima veterinara Zorana Damjanca, uginulo je najmanje sedam divljih svinja na lovištima između Nevesinja i Gacka u istočnoj Hercegovini, koje su pronašli lovci protekloga vikenda.

Nakon analize uzetoga mesa potvrđena je zaraza afričkom svinjskom kugom za koju ne postoji lijek. Ta je bolest poharala brojne farme domaćih svinja, a zaraza je sada prešla i na divlje životinje, piše Hina.

Zaražene svinje krijumčare se sa sjevera zemlje u Hercegovinu

Poslali smo uzorke u Institut Vaso Butozan u Banju Luku, nakon čega je potvrđena prisutnost afričke kuge svinja, rekao je Damjanac za lokalne medije.

Nakon pronalaska leševa životinja na tome području poduzete su potrebne mjere. Uginule životinje su odstranjene, a lovištima je zabranjen pristup.

Lokalna udruga također je lovcima naložila zabranu lova na širem lokalitetu gdje su pronađene uginule životinje, javila je Hina.

Potvrđen prvi slučaj svinjske kuge u Hercegovini

(www.jabuka.tv | Foto: Pixabay)

17 komentara

  • Je, je “afrička kuga”, Afrika, Afrika. Ako nije Azije, onda je iz Afrike. Ma, koga vise silujete u zdrav mozak. Ostavite vise zivotinje i ljude na miru.

  • Kakva obustava lova onda će se više širit a daje na farmi pobiju i zdrave onda pobijte i divlje dasene širi dalje jer sve je izmišljeno ko i korona koliko su naroda uništili žalosno

  • Ljudi moji divljih svinja u Hercegovini više nema.Sve su ih pobili .Stave kamere kuda prolaze onda ih par dana hrane i vide u koja doba prolaze .Onda njih desetak naprave čeku i PALI.Svinja više ni za lijeka.Hebem ti ja ovakve lovce. A onaj Piki Ivan Lovrić po cijeli ljeto velike farove na đipa i po cijelu noć po Bilima,Čabulji Vrdima pobi sve što na četeri noge hoda. Kad nije u lovu onda agregatom pobi sve ribe u Radobolji

  • Ja mislim da se sve svinje zbog ove kuge u BIH moraju pobiti i zapaliti….

    I onda lijepo uvoziti iz EU država i da država naplaćuje PDV lijepo na uvoz.

    Sve svinje i divlje i ove pitome.
    Pa kad se to potrjebi onda ptičija gripa i koke sve pobit da se piletina i jaja lijepo uvoze npr.iz Mađarske

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.