U HBŽ-u zaposlit će se 70 vježbenika

HBŽ će zaposliti 70 vježbenika, uglavnom mladih stručnjaka koji dosad nisu imali posao. Tako je odlučila županijska Vlada i već su učinjeni konkretni prvi koraci u provedbi te odluke.

Prema planu prijma vježbenika, u 2021. godini primit će se 20 vježbenika srednje stručne spreme IV. stupnja (SSS) i 50 vježbenika s visokom stručnom spremom (VSS), piše Večernji list BiH.

Staž šest mjeseci

Oni će biti primljeni u neko od tijela državne službe kako bi se stručno osposobili za samostalan rad u struci. Plan prijma vježbenika provodit će Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ-a. Ministarstvo je samostalno raspisalo javni oglas za zapošljavanje 20 vježbenika, tj. osoba bez radnog iskustva koje imaju svršenu srednju školu – gimnaziju ili srednju strukovnu školu.

Primit će se sedam vježbenika koji su svršili gimnaziju i 13 vježbenika koji su svršili srednju školu strukovnog smjera. Njihov vježbenički staž trajat će šest mjeseci. Među više općih i posebnih uvjeta kandidati moraju ispuniti i uvjet da nemaju iskustva u struci.

Nekoliko dana potom objavljen je i natječaj za prijam vježbenika visoke stručne spreme. Prema zakonu, to je učinjeno na zahtjev Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ-a preko Agencije za državnu službu FBiH, odjel u Livnu.

Kandidati moraju imati diplomu visokog obrazovanja VII. stupnja ili diplomu visokog obrazovanja prvog, drugog ili trećeg ciklusa bolonjskog sustava studiranja (najmanje 180 ECTS bodova). Od ukupno 50 vježbenika bit će primljeno: osam diplomiranih ekonomista, po četiri diplomirana pravnika i diplomirana politologa, po tri diplomirana inženjera agronomije i diplomirana kriminalista, po dva diplomirana inženjera informatike, diplomirana inženjera šumarstva te po dva vježbenika s odgovarajućom diplomom visokog obrazovanja forenzike, informacijske znanosti, pedagogije, logopedije i odnosa s javnošću.

Po jedan kandidat bit će primljen iz sljedećih zanimanja: magistar industrijskog inženjerstva, diplomirani novinar, diplomirani inženjer fizike, psiholog, profesor geografije te s odgovarajućom diplomom visokog obrazovanja biologije i zemljopisa, grafičkog dizajna, njemačkog i engleskog jezika, filozofije, hrvatskog jezika i književnosti i engleskog jezika i književnosti, srpskog jezika i književnosti, kriminalistike i sigurnosnog menadžmenta, bosanskog jezika i književnosti i razredne nastave.

Vlada HBŽ-a za provedbu ovog programa u proračunu je izdvojila 350.000 KM. Nesumnjivo, bit će to važan čin i mjera za mlade nezaposlene stručnjake u njihovim životnim i egzistencijalnim planovima i potrebama, a istodobno doprinos i poticaj u odluci da svoju budućnost ne vide u odlasku u inozemstvo.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.