Kutle: Banke su poslovale bolje u odnosu na prošlu godinu

Predsjednik Udruge banaka BiH Berislav Kutle kazao je za Srnu da je bankarski sektor u prvih pola godine očekivano bolje poslovao nego u istom razdoblju lani i da je aktiva banaka porasla za skoro četiri posto u usporedbi s prošlom godinom.

On je naveo da je rast kredita bio dva posto, od čega su krediti stanovništva 3,6 posto. Unutar kredita stanovništva najviše su rasli stambeni krediti s 9,2 posto.

Kutle je dodao da su krediti gospodarstvu konačno počeli rasti, te da je taj rast svega 0,4 posto, s pozitivnim trendom.

Ukupni krediti na kraju šestog mjeseca iznose 20,8 milijardi, od čega stanovništva 10,2 milijarde, a ostalo gospodarstva. Očekivano je privremena profitabilnost rasla u istom razdoblju, rekao je Kutle.

Prema njegovim riječima, profit u Federaciji BiH je porastao za 42 posto zahvaljujući rastu prihoda od tri posto i padu rashoda od pet posto.

U Republici Srpskoj, dodao je on, profit je porastao za više od 100 posto zahvaljujući rastu prihoda od devet i padu rashoda od pet posto.

Kutle je rekao da je očekivani rast kredita do kraja godine od 3,5 do četiri posto.

Jasno je da u ovako nestabilnoj političkoj situaciji i očekivanom djelovanju koronavirusa nije realno očekivati da bankarski sektor napravi veće iskorake, ocijenio je predsjednik Udruge banaka BiH.

Gospodarstvo u BiH polako dolazi k sebi, koliko su tome pridonijele vlasti?

(Srna)

18 komentara

  • Jos kako se banke ponasaju?? Raiffeisen banka ,pod krinkom povecanja naknada za vodenje svih neorocenih racuna, naplacivat ce mjesecno 0,033 % od PROSJECNOG stanja sredstava na racunu.. Minimalno km 5,99…Na izgled zanemarljivo… ali pomnozite pa se uvjerite koja je to bezakonita pljacka i prisila da sredstva orocite, a kamata 0,01%. Na obavijesti dostavljenoj svim klijentima, otiskana imena direktora, Sabina Maglic i Edin Hrnjica. Kakve veze ima iznos promrta po racunu, s iznosom navedene naknade, koja je, u drugim bankama, ista za sve klijebte. Sta radi Agencija za bankarsvo, kao regulator? Sramota.

  • Ajme ove pohlepne šunjke,badava mu sve ,biće zapamćen u svom narodu kao veliki ološ.Oteto od svog naroda je prokleto dvaput .

  • Raiffeisen banka poslala obavijest svim klijentima da povecava naknadu za vodjenje tekucih i svih neorocenih sredstava, minimalna naknada km 5,99 , a obracun ce raditi po 0.033 % na osnovu prosjecnog stanja sreddtava as racunu, na izgled malo, ali izracunajte pa cete sec.dokirati, koja je to nezakonita pljacka, s navedenim imenima direktora Sabina Magkic i Edin Hrnjica. Dta radi Agencija za bankarstvo, kao regulator? Gdje su kazne?

  • Samo izvlače dobit iz države, ne daju kredite tvrtkama, niti ljudima da kupe stanove, samo opca potrosnja i 7-8 posto kamate, a kad hoces stedit onda nema kamate

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.