U HBŽ-u nema seruma protiv ugriza zmija

U zdravstvenim ustanova na području Hercegbosanske županije (HBŽ) još nema seruma protiv ugriza zmija, pa se pacijenti nakon pružene prve pomoći šalju u SKB Mostar gdje im se pruži adekvatna stručna pomoć, kazala je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Diana Mamić.

Naime, na području HBŽ-a u posljednja dva mjeseca zabilježena su četiri ugriza zmije i to u Tomislavgradu i Livnu.

Serum protiv ugriza zmija je naručen u ožujku ove godine ali do nas još nije stigao, čeka se uvoz, a imamo obećanje farmaceutske tvrtke da će se nabavka seruma do kraja svibnja realizirati, kazala je Mamić za Fenu.

Ukoliko dođe do ugriza zmije otrovnice, liječnici tomislavgradske zdravstvene ustanove ističu kako je jako važno ne isisavati otrov, ne zarezivati i ne podvezivati bolno mjesto te da je dovoljno da osoba koja je imala kontakt sa zmijom legne, umiri se, uzme lijek protiv bolova ukoliko ga ima i pozove hitnu pomoć.

Pacijenti s ugrizom zmije se nakon ukazane prve pomoći u Domu zdravlja Tomislavgrad prevoze u SKB Mostar na bolničko liječenje gdje se eventualno prati alergijska reakcija na serum, kazala je ravnateljica Doma zdravlja Tomislavgrad Ivanka Živković.

(www.jabuka.tv | Foto: Shutterstock)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.