U Grudama predstavljena knjiga Zdravka Nikića

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na književnika Ivana Alilovića u četvrtak je u Grudama predstavljana knjiga ”Sime života vičnoga, zapisi Stipana Trnovca”, autora Zdravka Nikića.

Tajnica Ogranka Matice hrvatske u Grudama Ivana Bošnjak je evocirala sjećanja na prof. Ivan Alilovića koji je rođen je u Ružićima 25. veljače 1922. godine, a preminuo 11. veljače 2003. Autor je više knjiga i članaka iz zavičajne i opće hrvatske kulturne baštine s područja Hercegovine i šire.

Bio je član Matice hrvatske, Društva hrvatskih književnika, Udruge hrvatskih političkih zatvorenika, glavni i odgovorni urednik glasila Hrvatskoga društva političkih zatvorenika (HDPZ). U komunizmu je bio politički nepodoban i progonjen, robijao je za hrvatsku slobodu. Zadužio nas je na puno načina, pa neka i ovaj hommage bude izraz našega dubokoga poštovanja prema njegovom stvaralaštvu, hrabrosti i ljubavi, kazala je Bošnjak.

Nakon toga uslijedilo je predstavljanje Nikićeve knjige ”Sime života vičnoga, zapisi Stipana Trnovca”.

Sime života vičnoga je roman koji govori o životu u jednom hercegovačkom selu, o čemu u obliku zapisa priča glavni protagonist romana Stipan Trnovac u ikavskom izgovoru bekijskoga kraja. Nikić kroz roman priča o cjelokupnoj duši hercegovačkoga krša, kazala je Bošnjak.

Predsjednik čitlučkog ogranka Matice hrvatske Andrija Stojić kazao je kako je jezično ova knjiga svojevrsni etnolingvistički dokument, prepun lokalne leksike koja ”pršti i šušti od života”.

Nizovi su to cijeli od manje poznatih riječi, pojedine vjerojatno nisu nikada ranije ispisivane u književnosti i to je posebna vrijednost ove knjige, poglavito jer se jasno osjeti i čuje kako se ovim jezičnim osvježenjima nije smišljeno težilo, već su one rezultat bavljenja živim govorom. Ovo su samo neki od slojeva formalnih aspekata i inovativnosti ove knjige. A kada bi se sve pobrojalo to, opet, naravno, ne bi bilo dovoljno da objasni nesvakidašnju i neobičnu ljepotu Nikićeva svijeta. A, zapravo, možda i nije neophodno objašnjavati, treba se jednostavno prepustiti ovoj velikoj književnosti. Ovakve knjige ne izlaze baš svaki dan, kazao je Stojić.

Govoreći o svojoj knjizi Nikić je istaknuo simboliku ovoga djela koje počinje sa smrću, a završava s rađanjem novoga života te najavljujući svoj novi roman ”Sjeme Sotoninih sinova i sluga, zapisi Stipana Trnovca Matinoga”, kazao kako će time, dovršiti ciklus od deset knjiga i zatvoriti jedan krug koji se samo može širiti.

Spomenuo je svoj život u Grudama, koje ga, kako kaže, nisu razumjele u njegovim stremljenjima.

Put me jest odveo iz Gruda i rodnih Ružića, ali gdje god sam bio i boravio, zavičaj je uvijek putovao sa mnom, kazao je Nikić.

(www.jabuka.tv | Foto: Ogranak Matice hrvatske Grude)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.