NLB Banka Sarajevo i Turistička zajednica ŽS putnicima sarajevske zračne luke poželjeli dobrodošlicu u olimpijski grad

NLB Banka Sarajevo u suradnji s kompanijom Mastercard, Turističkom zajednicom Županije Sarajevo, Olimpijskim centrom Bjelašnica i Igman i Međunarodnom zračnom lukom Sarajevo, u četvrtak je simbolično obilježila jubilej 40. godina Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu dočekom putnika, gostiju Sarajeva, u Međunarodnoj zračnoj Sarajevo.

Zračna luka je bila mjesto gdje su predstavnici ZOI-ja 1984. godine prvi put dočekali najbolje svjetske sportaše na snijegu i ledu koji su došli u Bosnu i Hercegovinu da se natječu na olimpijskim planinama oko Sarajeva.

Prije 40 godina Međunarodna zračna luka Sarajevo bila je prva postaja za doček mnogobrojnih turista, svjetskih sportaša i izaslanstava nacionalnih olimpijskih odbora koji su pristizali u Sarajevo. Uloga Međunarodne zračne luke Sarajevo u vrijeme održavanja Zimskih olimpijskih igara, bila je izuzetno značajna, jer je tada ostvaren rekordan promet u pogledu broja obavljenih aviooperacija i putnika. U razdoblju od 8. do 19. veljače 1984. preko sarajevske zračne luke je stiglo čak 274.298 sudionika i turista, a dnevno se obavljalo između 50 i 70 aviooperacija. Raduje nas što ovaj značajni jubilej obilježavamo danas zajedno s našim partnerima NLB Bankom Sarajevo i Turističkom zajednicom ŽS uz toplu dobrodošlicu za naše putnike, izjavio je Alan Bajić, direktor Međunarodne zračne luke Sarajevo.

Da bi se podsjetili na ovaj veliki događaj, Vučko, maskota Olimpijade, dočekivao je goste, poželio im dobrodošlicu u olimpijsko Sarajevo i dijelio simbolične poklone.

Olimpijsko naslijeđe Sarajeva predstavlja značajan dio našeg kulturnog identiteta i prepoznatljivosti u cijelom svijetu. Sretni smo što sve goste i turiste dočekujemo u gradu koji ponovno sija olimpijskim sjajem, a koji smo vratili postavljanjem iluminacije u vidu olimpijskih krugova i svjetlećih pahuljica koje krase ulice Sarajeva. Uvijek nam je zadovoljstvo dočekati goste i prijatelje našeg grada i poželjeti im da osjete istinski duh Sarajeva koji, posebno ovih dana, simbolizira olimpizam, zajedništvo i unikatno jedinstvo različitosti, kazao je Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Županije Sarajevo.

Putnici Zračne luke Sarajevo su imali priliku i posjetiti virtualnu poslovnicu Banke u NLB kutku za putnike u prostoru Međunarodne zračne luke a i slušati priče o povijesti Sarajeva i Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu u naraciji NLB AI avatara kroz interaktivni display. Putnici i posjetioci su svjedočili tome da olimpijski duh još uvijek prevladava na ovim prostorima.

Želimo toplu dobrodošlicu svim posjetiteljima koji su danas sletjeli u Međunarodnu zračnu luku u Sarajevu. Čast nam je da smo, zajedno s partnerima, mogli biti dio ”odbora za doček” povodom ovako važnog događaja u povijesti Bosne i Hercegovine. S partnerima Mastercard i Olimpijskim centrom Bjelašnica i Igman već od ranije imamo niz planiranih aktivnosti kojima obilježavamo ovaj važni jubilej Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu i s ponosom smo i na ovaj način bili dio 40. godišnjice. Hvala i partnerima Turističkoj zajednici ŽS i Međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo na pruženoj podršci. Dobrodošli u Sarajevo!, izjavila je Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB Banke d.d., Sarajevo.

*Sponzorirani članak