U Grudama održani 10. Tolića susreti

Ni kiša koja je padala u subotu Tolićima nije mogla pokvariti radost druženja i ponos što su jubilarni 10. put održani Tolića susreti.

Najpopularnije druženje ovakve vrste u okruženju okupilo je stotine Tolića, Čala, Ivankovića, Vrlića, Spajića, Crnogoraca, Zovaka… koji žive na Cerama u blizini Jazvinke ili su u onim dobrim starim vremenima tu živjeli.

Druženje je počelo svetom misom na Starom Zorića groblju.

Uistinu višestruko hvala Bogu za ovaj dan i za ove dane. Bogu hvala za vaše roditelje, pokojne, a nekima i žive. Tko je se dovoljno zahvalio svojim pokojnim roditeljima? Nitko. Svi smo trebali i mogli biti bolji. Naši dragi pokojni, a i živi roditelji dali su nam najvažnije što je bitno u životu svakoga od nas. Dali su nam svoju ljubav, neprocjenjivu. Predali su nam našu svetu vjeru. Pa kako za to ne biti zahvalan? A vi Tolići koji ste po strani, taman vam se sada djetinjstvo vratilo, iz srca u glavu. Zato zahvalimo dragom Bogu jer nismo bez korijena. Prvi korijen najvažniji nam je u Gospodinu Bogu, a drugi u našim dragim roditeljima. Zahvaliti njima i za naše ime. A naše ime je Crkva, a prezime Katolička. I čuvajmo svoje sveto ime i svoje sveto prezime. Molit ćemo danas da naše ime, da naše pleme, da naš rod, uvijek budu veći i bogatiji, a u to možemo biti sigurni ako ostanemo vjerni svome Gospodinu, ako ostanemo odani Blaženoj Djevici Mariji. Dani su Blažene Gospe. Od nje možemo naučiti kako se živi, kako se podnosi, kako se trpi, kako se raduje… Kad smo najradosniji podijelimo svoju radost s dragom Gospom. Kad je život grbav, podijelimo ga s Blaženom Gospom. Neka ona bude izvorište naše snage, istaknuo je fra Stanko Pavlović.

Nakon molitvi, paljenja svijeća kod Križa i blagoslova, nazočni su se preselili u Jazvinku. Domaćinski govor održao je predsjednik Organizacijskog odbora Tolića susreta Jerko Tolić Ćišić.

Pozdravljam vas ovdje ispred Bernardušića kuće, u našoj poznatoj Jazvinki 10. put. Najveći pozdrav našem fra Stanku koji govori ovdje misu već 10 godina, topi se s nama, plače, pjeva, veseli se – na što su ga nazočni prekidali riječju “legenda” za grudskog župnika. – Fra Stanko, ne mogu ti reći koliko nam je drago što si s nama ovako, kazao je Ćišić te pozdravio i kuharice.

Pozdravljam naše žene koje kuhaju, nitko ih niti vidi niti pozna, a one vrijedno rade. Pozdravljam naše momke na roštilju, Gagića, Škadiju koji vrijedno rade. Doduše oni kod kuće ništa ne rade pa je ženama drago da su ovdje. Zahvaljujem našem, Večernjakovu novinaru Željku Andrijaniću. Piše o nama i ružne stvari i lipe, ovisi što se događa. Kad se bude ženio svi Tolići idu u svatove s našom zastavom, kazao je Ćišić i nasmijao nazočne.

Najavio je i tombolu koja se dosad nije održavala. Zatim je prepustio riječ župniku fra Stanku koji je blagoslovio druženje.

Treba nam kiše, nije nam drago što je sad, ali treba nam. Hvala ti Gospodine i daji nam što god treba za ovaj život, za dušu i tijelo, za zdravlje i za svakodnevicu, blagoslovi ovo jelo i sve naše buduće susrete, kazao je, te je predvodio zajedničku molitvu okupljenih.

Kako je dan odmicao i vrijeme je postajalo sve ljepše, tako da su se nazočni uskoro našli na igralištu podno Jazvinke. Zaigrao se nogomet kojeg je jedinim pogotkom odlučio Željko Zovak, zatim se potezalo uže, skok u dalj… pa onda opet u Jazvinku na kamena s ramena, donosi portal Grude.com.

Večernje izvlačenje tombole sve je privuklo, a nakon izvlačenja, uslijedilo je još jedno darivanje.

Naime, Stjepan Jeršek Štef, legenda hrvatske i slavonske glazbe primio je iz ruku Jerke i Brace Tolića sliku grudske ljepotice, crkve Svete Kate, ručni rad na platnu. Zatim dvije škropaljice, Jerkin ručni rad, te rakiju i vino, dar Župnog ureda Grude s motivima crkve Svete Kate, piše portal Grude.com. Štef je bio oduševljen predivnim Grudama.

Dragi moji prijatelji hvala vam lijepa i neizmjerno mi je drago što sam večeras ovdje. Preko mog dragog prijatelja Zovka upoznao sam sve ove drage Toliće i čuo sam da ima susret Tolića i napokon sam ja doživio da budem večeras dio mojih dragih prijatelja. Rođeni sam Slavonac, podrijetlo mi je zagorsko, ali volim vas Hercegovce, jer vi ste primjer kako se voli Hrvatska. Snimio sam pjesmu Hercegovac čuva uspomenu, nemam veze s vama, ali volim sve što je hrvatsko. Došli ste u našu Slavoniju, prihvatili je jer je ona bila obećana zemlja, ali sada vidim da je Hercegovina obećana zemlja i nisam siguran da neću doći živjeti ovdje. Uistinu sam sretan što sam dio vas. Hvala vam lijepa i Bog vas poživio, poručio je iz Gruda Stjepan Jeršek Štef koji se javio i za radio u Kanadi gdje je govorio o Tolića susretima kojima je nazočio.

Tolići su još jednom pokazali da se zajedništvom mogu organizirati vrhunski događaji, a ovaj zasigurno spada u domenu jednog od najboljih ovakve vrste, ne samo u Hercegovini nego i puno šire jer okupiti svake godine članove jednog prezimena od Gruda preko Zagreba pa sve do Njemačke velika je stvar, a još kada odluči kogod ostati trajno na jednom od najviših i najljepših predjela općine Grude.

(www.jabuka.tv | Foto: Grude.com)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.