U Grudama održana Raštikijada – jedinstveno gastro natjecanje

U subotu navečer je u Agroturizmu ”Marića Gaj” u Ružićima kod Gruda održana peta jedinstvena gastro manifestacija ”Raštikijada 2016.” – svojevrsno Svjetsko prvenstvo u kuhanju raštike. Pobjedničku, ujedno i najbolju raštiku u Hercegovini, skuhala je ekipa ”Hajdučke vrleti”.

”Raštika je biljka koja je odgojila generacije Hercegovaca, i najbolja je u vrijeme kada organiziramo Raštikijadu, čime na neki način obilježavamo kraj turističke sezone. Jedinstvena je i nitko drugo joj prije nas nije pokušao posvetiti pozornost”, kazali su organizatori.

Manifestacija je spoj natjecanja u pripremi jela od raštike i prezentacije kulture života u Hercegovini, a cilj je da se raštika nakon godina zaborava i zapostavljanja vrati na jelovnike restorana i obiteljske stolove.

Ove godine nastupilo je 16 ekipa iz Hercegovine, Dalmacije i Slavonije. ”Dalmatinske i slavonske ekipe ostavljaju najbolji dojam. Jako su opušteni i veseli, a posebno cijene našu i prikazuju svoju tradiciju”, dodaju organizatori.

Peteročlani žiri, u kojem su, između ostalih, bili načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj te hrvatski političar i ekonomist Ljubo Jurčić – inače rodom iz Ružića, ocijenjivali su opći dojam, izgled i boju jela, gostuću, miris i čvrstoću mesa.

Osim nagrada za prva tri mjesta, proglašena je i našarmantija ekipa, a ove godine to je bila ekipa ”Herceg Etno selo Međugorje”.

Zanimljivo, ove godine na Raštikijadi se natjecala ekipa sastavljena od farmera iz RTL-ove emisije ”Ljubav je na selu”, a ekipu su činili Dražen Božić i Stanko Rajčić.

Nakon dodjele priznanja i nagrada, uslijedio je kulturno-zabavni program te zajednička večera sudionika.

Portal Jabuka.tv je medijski pokrovitelj Raštikijade.

Rezultati:
1. mjesto: Hajdučke vrleti
2. mjesto: Hotel Brotnjo
3. mjesto: Bilo Trade Zdena
Najšarmantnija ekipa: Herceg Etno selo Međugorje

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)

1 komentar

  • […] Manifestacija je spoj natjecanja u pripremi jela od raštike i prezentacije kulture života u Hercegovini, a cilj je da se raštika nakon godina zaborava i zapostavljanja vrati na jelovnike restorana i obiteljske stolove. Ove godine nastupilo je 16 ekipa iz Hercegovine, Dalmacije i Slavonije. ”Dalmatinske i slavonske ekipe ostavljaju najbolji dojam. Jako su opušteni i veseli, a posebno cijene našu i prikazuju svoju tradiciju”, dodaju organizatori. Peteročlani žiri, u kojem su, između ostalih, bili načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj te hrvatski političar i ekonomist Ljubo Jurčić – inače rodom iz Ružića, ocijenjivali su opći dojam, izgled i boju jela, gostuću, miris i čvrstoću mesa, prenosi jabuka.tv. […]

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.