U Grudama održana dvodnevna radionica “Mladi – nositelji društvenih promjena”

Dvodnevna edukacija pod nazivom “Mladi – nositelji promjena u društvu” namijenjena mladima srednjoškolskog uzrasta s područja ŽZH s naglaskom na mlade u općini Grude.

Edukaciju su organizirali članovi Vijeća mladih Županije Zapadnohercegovačke, u suradnji sa Širokobriješkom udrugom mladih, a ista se održala u četvrtak 28. i petak 29. ožujka u Srednjoj školi Antuna Branka Šimića u Grudama.

Prvi dan je radionicu održala Ivona Čarapina Zovko pod nazivom “Odabir zanimanja nakon srednje škole: izazov ili stres?” na kojoj su učenici aktivno sudjelovali.

Čarapina Zovko je krenula s fazama planiranja karijere i upozorila učenike na neke od pogrešaka pri izboru zanimanja/studija, nakon čega se osvrnula na važnost individualnih karakteristika pri odabiru zanimanja i učenike je uputila na njihove osobne interese, sposobnosti i vrijednosti.

Profesorica Ivona Čarapina Zovko je održala izlaganje na temu “Odabir zanimanja nakon srednje škole: izazov ili stres?”

Predavanje s temom “Mladi – Od marginalne skupine do pokretača društvenog napretka” je nastavio magistar politologije Goran Kutle gdje je objasnio koji su glavni uzroci zbog kojeg se mladi ponekad nalaze na marginama društva i što bi mladi trebali učiniti kako bi poboljšali svoj položaj u državi.

Naglasio je da ne možemo doći do potpunog ostvarenja samo riješenom egzistencijom.

Asistent na studiju politologije Goran Kutle održao je izlaganje na temu “Mladi – Od marginalne skupine do pokretača društvenog napretka”

Drugi dan edukacije je predavanje održao magistar politologije Vedran Kožul na kojemu je istaknuo kako je važno da se mladi povežu i organiziraju i na taj način sudjeluju u kreiranju javnih politika.

Kroz prezentaciju “Mladi i politički aktivizam” Kožul je prikazao sve načine i mehanizme preko kojih se još kao učenici mogu izboriti za svoja prava.

Politolog Vedran Kožul govorio je o političkom aktivizmu kod mladih

Frano Sosa je završio edukaciju informacijama o aktivnostima, strukturom i ciljevima Vijeća mladih Federacije BiH nakon čega je pozvao mlade da budu aktivni u svojim lokalnim zajednicama i tako pridonesu osobnom i društvenom razvoju.

Frano Sosa je govorio o angažmanu kroz Vijeće mladih

Voditeljica projekta Suzana Logara po završetku edukacije je izrazila zadovoljstvo jer su učenici pokazali interes za budućim društvenim angažmanom nakon što su im predavači prezentirali na koji način i komu mogu artikulirati svoje probleme te kako mogu utjecati na poboljšanje ciljeva dugoročnih politika što je bio i krajnji cilj edukacije.

Voditeljica projekta dvodnevne edukacije u Grudama Suzana Logara iskazala je zadovoljstvo odazivom i interesom učenika

Vijeće mladih ŽZH zahvaljuje Grafotisku, Violeti d.o.o. i Općini Grude na donacijama i što su na taj način pružili podršku mladima pri realizaciji edukacije, istaknuli su iz ove organizacije.

Učenici su po završetku edukacije dobili certifikate

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.