U Grudama održana deveta ”Kamena ljepotica”

U organizaciji HKUD Sv. Kata Grude, pod pokroviteljstvom općine Grude i brojnih sponzora u subotu je u boćarskom domu Biberon u Grudama održana deveta smotra folklora Kamena ljepotica Grude 2016. Manifestaciju je svečano otvorio načelnik općine Grude Ljubo Grizelj.

– Ovo je i tradicija, kultura i baština. Ovo što ćemo vidjeti večeras zapravo je naš identitet, ono prema čemu se mi Hrvati prepoznajemo. Ovih dana obilježili smo najvažnije dane u godini, a ova Kamena ljepotica pripada tim važnim danima. Čestitam organizatorima na devetoj smotri folklora, poručio je Grizelj, koji je na kraju svim Gruđanima čestitao i blagdan sv. Kate, zaštitnice župe Grude, koji se slavi 25. studenoga. Božji blagoslov na sve prisutne udijelio je fra Stanko Pavlović, župnik župe Grude.

Gruđanima i brojnim posjetiteljima običaje svoga kraja, dio bogatstva, pjesama, plesova, običaja, kao i ljepote folklorne tradicije prikazalo je sedam KUD-ova iz BiH i Lijepe naše.

Prvi su na pozornici nastupili članovi HKUD „Sv. Kata“ Grude, koji su se predstavili pjesmama i plesovima Zapadne Hercegovine uz pratnju muške i ženske gange. Nakon njih uslijedio je nastup KUD „Branimir“ Benkovac s plesovima Ravnih Kotara, zatim KUD „Ploče“ iz Ploča s plesovima Neretve, HKUD „Rudine“, župa Vidoši, Livno, s plesovima Livanjskoga kraja, HKUD „Hercegovovac“ Široki Brijeg s plesovima Posavine, Kulturni centar „Klasje“ s plesovima Vinkovačkoga kraja“ i KUD „Lijerica“ Slano, koje se predstavilo s linđom. U programu je sudjelovao i mladi guslar iz Čapljine Ivan Vidić.

Smotru je pratio stručni ocjenjivački žiri na čelu s Danijelom Šotom, organizatorom Vinkovačkih jeseni, koji su na kraju programa odabrali najbolju folklornu skupinu. Odlukom stručnoga ocjenjivačkoga suda za najbolju skupinu ovogodišnje smotre folklora proglašeno je KUD „Ploče“ iz Ploča.

Nakon službenoga dijela programa organizirana je večera za sve sudionike, a do kasnih večernjih sati sve nazočne zabavljali su Jozo Vučić i Dragan Rezić Duka.

(Grude-online.info)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.