U Goraždu obilježena 81. godišnjica stradanja blaženih Drinskih mučenica

Svetom misom koju je predvodio Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, u nedjelju je u Goraždu obilježena 81. godišnjica stradanja pet časnih sestara iz Družbe sestara Kćeri ljubavi božije, koje su ubijene u prosincu 1941. godine.

Svetoj misi koja je prvi put služena u crkvi blaženih Drinskih mučenica koja je u izgradnji, nazočili su brojni hodčasnici iz BiH i Hrvatske.

Poruka je molitva i prijateljstvo najprije s dragim Bogom, a onda i sa svim ljudima. Drago mi je da smo danas ovdje, da možemo prvi put u crkvi koja se još uvijek gradi slaviti svetu misu u čast Drinskih mučenica. Crkva je još u izgradnji, ali bilo je moguće okupiti se i slaviti svetu misu. Naravno nama preostaje još mnogo posla, ali uz Božju pomoć i pomoć dobrih ljudi sigurno će se sve privesti kraju i ako Bog da narednih godina uoči blagdana Drinskih mučenica nadam se da će crkva biti još više uređena, kazao je vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić, uputivši riječi zahvalnosi svima koji su pomogli u izgradnji crkve .

Blažene Drinske mučenice su ubijene i bačene u Drinu u prosincu 1941. Časne sestre četnici su doveli u Goražde iz samostana Marijin dom na Palama. Jula, Krizina, Antonija i Bernadeta, spašavajući čast skočile su u smrt s prozora ovdašnje škole u koju su bile zatvorene dok je najstarija sestra Berchmana ubijena u putu.

Iako su simbol stradanja svih nedužnih žrtava, poruka “Drinskih mučenica” je praštanje.

Foto: Antonio Šutalo/Katolički tjednik

Jedna od osnovnih poruka kršćanstva je da se ne može živjeti na ovoj Zemlji bez praštanja, to pravilo vrijedi i u obiteljskom životu, čak i u poslovnom svijetu, a pogotovo u odnosu prema dragom Bogu. Mi kada govorimo o praštanju mislimo na oslobođenje duše, na oslobođenje svoje nutrine od mržnje, od zlopamćenja, od sklonosti prema onome što se zove osveta. Danas odavde kao i svaki put pozivamo na opraštanje, na oslobađanje vlastitih savjesti, vlastitih duša, zazivamo povratak mira u vlastiti život da bismo onda pomireni sa sobom i sa dragim Bogom i drugom ljudima mogli graditi društvenu slogu prijateljstvo i susretanje među ljudima, poručio je vrhbosanski nadbiskup.

Ovaj dan poseban je za župnika iz Goražda Josipa Tadića, prije svega zbog činjenice da je crkva blaženih Drinskih mučenica ispunila svoju misiju. Ocijenio je da je današnji dan povijesni trenutak kako za Vrhbosansku nadbiskupiju tako i za Družbu sestara Kćeri božje ljubavi i za ovu župnu zajednicu i kompletan grad i cijeli ovaj kraj

Prvi put slavimo svetu misu u crkvi koja je u izgradnji. Započeli smo sa radovima prošle godine i uspjeli je pokriti i zatvoriti. Ima još puno detalja, ovi grubi radovi su završeni, ali sada slijede oni skupi radovi, počevši od oltara do ugradnje kamena, uređenje unutarnjeg enterijera i izvanjskog. Mi ovisimo o potpori i dobročiniteljima, jer župna zajednica broji vrlo mali broj župljana i uglavnom smo ovo uspjeli zahvaljujući ljudima dobre volje koji imaju sluha za ovo što gradimo. Najznačajnija poruka sa ovog mjesta je poruka ljubavi, a ne mržnje, poruka opraštanja i zajedničkog života, kazao je Tadić.

Foto: Antonio Šutalo/Katolički tjednik

Drinske mučenice koje je Vatikan proglasio blaženim, slavi Katolička crkva u cijelom svijetu, odakle brojni hodočasnici posjećuju Goražde kako bi na mjestu njihovog stradanja uputili molitvu.

Došli smo ovdje na hodočašće s našim župljanima, željeli smo nazočiti današnjoj svetoj misi koja se prvi put služi u ovoj crkvi i koja je također prva crkva posvećena blaženim Drinskim mučenicama. Župljani su ovdje bili u svibnju, ali su željeli ponovo doći s našim sestrama i moliti blažene Drinske mučenice za govor i pomoć u našem hodu u vjeri.

Također smo željeli pružiti podršku velečasnom župniku Tadiću u izgradnji ovog svetišta kako bi svi hodočasnici koji će ovdje dolaziti i okupljati se i dalje mogli slaviti svetu misu što je najvažnije i vrhunac svakog našeg odnosa s bogom, susreta s Bogom, kazao je Tomislav Kralj, župnik u Župi uzvišenja Svetoga križa iz Dugog sela pored Zagreba.

(Fena)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.