U Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu predstavljen projket Rozete Hercegovine – širokobriješka rozeta”

Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg autorice nakita s arhitektonskim motivima, arhitektice Nada Komadina i Martina Milićević, predstavile su projekt “Rozete Hercegovine – širokobriješka rozeta”.

Izložbu nakita otvorio je umjetnički voditelj Galerije fra Vendelin Karačić, koji je objasnio kako je motiv nakita i kamena ruža širokobriješke crkve te naglasio kako je riječ o jako lijepom načinu da se promiče kultura Širokog Brijega i širokobriješke crkve i da im se da jedna dodatna vrijednost, piše Večernji list BiH.

Promidžba kulture

Ova izložba je, moglo bi se reći, nastavak ili drugi dio izložbe “Muzeji kao središte kulture: budućnost tradicije” koja je priređena u povodu obilježavanja Međunarodnog dana i Europske noći muzeja 2019. godine u Bosni i Hercegovini kada je u ovoj galeriji predstavljena izložba akademske umjetnice Petre Kralj Fox “Dio mene” – rekao je prigodom otvaranja zanimljive izložbe fra Vendelin Karačić.

Prigodom predstavljanja ove izložbe naglašeno je kako je rozeta ukras na crkvi – nakit, arhitektonski element dekoracije u obliku ružina cvijeta. Rozeta širokobriješke crkve, kao i stare franjevačke crkve u Mostaru, zaslužuje posebno istraživanje i limitiranu liniju nakita.

Osim umjetničke vrijednosti, rozete imaju i vrlo složenu geometrijsku formu. Iz njih se vidi kako su graditelji, osim dekorativnog aspekta, rozeti davali i vrlo snažan geometrijski značaj. Uglavnom se koriste kružnice i lukovi te pravilni mnogokuti koji imaju više osi simetrije.

Urbanističke mape

Autorice nakita Nada Komadina i Martina Milićević ovim projektom promiču kulturu Hercegovine kroz već primijenjenu arhitekturu reprezentativnih objekata, ali i urbanističke mape poznatih i karakterističnih dijelova. Ovim projektom kroz nakit predstavljaju motive rozeta stare franjevačke crkve u Mostaru, a sad i širokobriješke crkve.

Projekt širokobriješke rozete podržao je Grad Široki Brijeg, a napravljen je u suradnji sa sarajevskim arhitektom i zlatarom Tarikom Musakadićem, isključivo od srebra. Dvije mostarske arhitektice djeluju kroz brend “Fasada” koje zajednički rade od 2010. godine.

Fasada radi pod snažnim utjecajem suvremene svjetske arhitekture i teži ujedinjavanju tradicije i inovacije. Kao rezultat nastaju radovi s snažnom ekspresijom i emotivnošću.

Pod svojim imenom “Fasada” je dizajnirala više proizvoda. Nakon Mostara i Širokog Brijega, Nada Komadina i Martina Milićević nakit inspiriran arhitektonskim motivima planiraju predstaviti diljem Hercegovine, i to u Stocu, Ravnom, Ljubuškom, Čitluku, Tomislavgradu…

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.