U Franjevačkoj galeriji otvorena “Kristalizacija svijesti” Manuele Mandić

U utorak 14. ožujka u Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg otvorena je druga samostalna izložba Manuele Mandić, apsolventice Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, sa sjedištem u Širokom Brijegu.

Izloženi su radovi pretežno manjega formata, tematski objedinjeni naslovom izložbe “Kristalizacija svijesti”.

U predgovoru izložbi Hrvoje Marko Peruzović napisao je da Manuela ne zavodi ljepotom. “Ona secira ljudsku psihu u potrazi za onim esencijalnim što se krije i leži nataloženo u dubinama našega bića.”, navodi Peruzović.

Program otvorenja izložbe vodila je Željka Šaravanja, a glazbenom pratnjom na gitarama uveličao ga je duet koji se predstavio kao Kristijan i Ivan.

Nazočnima se obratio fra Vendelin Karačić, rukovoditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije, koji se zahvalio na velikom odazivu i čestitao ovoj mladoj umjetnici na uspješnom dosadašnjem stvaralaštvu.

O radovima Manuele Vidović govorio je povjesničar umjetnosti Beat Čolak, koji je izložbu i proglasio otvorenom.

“U likovnom smislu, ove radove odlikuje sklad u neskladu predmeta raznolika podrijetla, predmeta koji nemaju zajednički predznak, ali koji jednom likovnom metamorfozom i promjenom vrijednosti dobivaju priliku za harmoničan zajednički suživot. Tako nastaju ovi individualizirani i izolirani prikazi koji pred nama stoje poput nekih totema, simbola nečega onostranoga ili nečega što sami u sebi ne prepoznajemo i ne poznajemo”, rekao je Čolak.

Podsjetimo, u intervjuu danom za portal Jabuka.tv sama umjetnica Manuela Mandić rekla je da u ciklusu  “Kristalizaciji svijesti” prikazuje antropomorfne oblike crtežom i kolažom. “Želim prikazati ljudsku nutrinu koju uvijek vješto skrivamo. To je nutrina puna straha, nesigurnosti i patnje, nutrina koja uznemiruje svakoga od nas.”

Izložba “Kristalizacija svijesti” otvorena je i dostupna za razgledavanje do 2. travnja 2017. godine.

Manuela Mandić rođena je 22. siječnja 1993. u Haanu, Njemačka, Završila je školu primijenjenih umjetnosti 2011. u Varaždinu, smjer grafički dizajn. Apsolventica je na ALU u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru, smjer grafika. Aktivno se bavi umjetnošću te izlaže u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Ovo joj je druga samostalna izložba te je dosad imala 21 skupnu. Članica je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika od 2016. godine.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.