Manuela Mandić: Ljudski životi bili bi siromašniji bez umjetnosti

Manuela Mandić apsolventica je na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg koja za sobom već ima rezultata koji jamče njezin daljnji napredak. Premda vrlo mlada i još uvijek bez diplome, od 2016. godine članicom je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU), krovne strukovne udruge u Hrvatskoj, što je – kako kaže – čini sretnom i ponosnom te se nada da je to tek početak njezine umjetničke karijere.

U utorak 14. ožujka u Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg Manuela Mandić otvara već drugu samostalnu izložbu. Tim povodom za portal Jabuka.tv govorila je o nadolazećoj izložbi, svojoj umjetnosti i daljnjim planovima.

– “‘Kristalizacija svijesti’ naziv je moje druge samostalne izložbe koja se nadovezuje na prethodnu izložbu ‘Transformacija nesvijesti’, održanu 2015. godine u Banjoj Luci. U tom sam ciklusu apstrahirane zoomorfne oblike svodila na minimalan grafički prikaz koristeći različite grafičke tehnike, dok u ‘Kristalizaciji svijesti’ prikazujem antropomorfne oblike crtežom i kolažem. Želim prikazati ljudsku nutrinu koju uvijek vješto skrivamo. To je nutrina puna straha, nesigurnosti i patnje, nutrina koja uznemiruje svakoga od nas.”

Umjetnike se često drži odrazima stvarnosti, pojedincima koji vanjsku zbilju preobražavaju i izražavaju na jedan drugi, uzvišeniji način. Međutim, Manuela Mandić tvrdi da su izvori njezine umjetnosti više rezultat unutarnjih pobuda.

– “Smatram da je umjetnik ličnost koja je okrenuta sebi i ponajviše crpi inspiraciju iz nutrine. Svaka nutrina je lijepa, no osakaćena. Pošto je taj svijet nutrine izmaštan i osoban i sami motivi su takvi. Čudnovata stvorenja izduženih udova koji podsjećaju na antropomorfne i zoomorfne oblike. Režući, lijepeći i preslagujući, stvara se novi likovni poredak.”

Svaki zaljubljenik u umjetnost, književnu, glazbenu, likovnu ili bilo koju drugu, reći će da mu umjetnost uljepšava život. Tako umjetnost na neki način društvenu stvarnost i život čini lakšim, a ponekad im mijenja predznake i pretvara ih u nešto mnogo pozitivnije.

– “Svaka grana umjetnosti sama je po sebi pozitivna i ima pozitivne vrijednosti. Umjetnost nema neku propisanu društvenu svrhu, ali itekako može pozitivno utjecati na društvo. Ona često za promatrača postaje bijeg od stvarnoga, putovanje u nepoznato, otkrivanje nekih novih svjetova, dok u isto vrijeme potiče na razmišljanje. Umjetnost nas nagoni na malo dublje zagledavanje u sliku, širenje vidika, budeći osjećaje koji se inače ne aktiviraju, one koji ostaju skriveni u našoj nutrini. Otkriva neke dijelove nas samih za koje možda ne bismo ni znali. Bez umjetnosti ljudski bi životi bili siromašniji, ona obogaćuje našu svakodnevicu, širi ideje individualnosti i slobode, a da često nismo ni svjesni njezine sveprisutnosti.”

Postoje umjetnici koji umjetnošću nastoje neke poruke “prenijeti” na publiku. Manuela Mandić, pak, tvrdi da ne stvara s tim ciljem.

– “Zapravo ne želim ništa prenositi, baš suprotno. Želim da promatrače rad potakne na vlastite emocije i preispitivanja. Što dulje gledamo, jasnije vidimo te stvaramo vlastiti svijet. Radovi su dosta osobni, no rađeni su koliko za mene toliko i za druge.”

Na pitanje zašto je odabrala grafiku, a ne neku drugu vrstu likovnih umjetnosti, odgovara:

– “Mislim da sve započinje i završava crtežom, a crtež se najbolje primjenjuje u grafici. Ne podcjenjujem ni jedan smjer, ali meni je osobno grafika bila najbliža te sam se njome mogla najlakše izraziti.”

U posljednje vrijeme sve se više mladih iz Hercegovine seli u naprednije zapadne zemlje, a jedno od omiljenih odredišta je Njemačka. I Manuela planira do Njemačke, ali iz drugih razloga.

– “Pošto je ostalo još nekoliko mjeseci do završetka studija, pripremam portfolio za doktorat grafike u Njemačkoj. A što će biti… Vidjet ćemo.”, zaključuje mlada umjetnica za portal Jabuka.tv.

Manuela Mandić jedna je od mladih osoba koje dokazuju da se voljom, radom i s jasnim ciljem može daleko dogurati. Njoj u daljnjem radu želimo svu sreću, a naše čitatelje podsjećamo da će njezina druga samostalna izložba biti otvorena u utorak u Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg, s početkom u 19 sati.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.