U Federaciji BiH godišnje se od ovisnosti o drogama liječi čak 2.000 osoba

Tijekom jedne godine prosječno se gotovo 2000 građana Federacije BiH nalazi na odvikavanju od narkotika!

Zabrinjavajući su to podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koji su stigli na upit Dnevnog avaza.

Kako su nam kazali iz Zavoda, prema posljednjim anketama, 2016. godine na području Federacije čak 1823 ovisnika nalazila su se na odvikavanju od raznih droga.

Taj broj uglavnom je isti svake godine i nije se znatno mijenjao. Uglavnom je to brojka od 1500 do 1800 ovisnika godišnje, prosječne starosti od 35 do 39 godina, kažu iz Zavoda.

Najviše ovisnika registrirano je u Zenici i Sarajevu, a uglavnom su to muškarci prosječne starosti 34 godine.

Ističu da se javljaju i žene, prosječne starosti 30 godina, a svi oni dolaze samoinicijativno.

Najviše njih javlja se samoinicijativno. To je uglavnom njihova odluka, da dođu i liječe se, ističu iz Zavoda.

Prema dosadašnjim podacima i analizama, najčešće se ovisnost pojavljuje kod mladih, a nastaje iz znatiželje i razonode. Skoro svi oni navode da su počeli koristiti drogu iz zabave, pod utjecajem vršnjaka, a zatim postali ovisnici.

Najčešće ih otkriju članovi obitelji ili bliski prijatelji. Kroz razgovore i savjete, potaknu ih da se jave u Zavod kako bi im se pružila pomoć, kažu iz Zavoda.

Također, u terapijskim zajednicama, poput “Kampusa” u Rakovici kod Sarajeva, godišnje bude smješteno gotovo 200 ovisnika.

Zbroji li se ovaj broj s alarmantnim podacima ovisnika koji se liječe u Zavodu, godišnje se u Federaciji čak 2000 stanovnika liječi od ovisnosti o raznim drogama. Posebice je alarmantno što se dosta liječenih ovisnika, nakon provedenog tretmana, vrati drogama, a zatim ponovno dolaze u Zavod kako bi se liječili, prenosi večernji list BiH.

U RS-u registrirana 534 ovisnika

Na osnovi podataka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, zaključno s 31. prosincom 2017. u RS-u registrirana su 534 liječena ovisnika, i to 486 muškaraca i 48 žena.

Prosječna starost liječenih ovisnika je 37 godina života, 37 godina za muškarce i 34 za žene. Među liječenim ovisnicima, najzastupljeniji su heroinski ovisnici (87 posto), a najveći postotak ovisnika (32,2 posto) nalazi se u dobnoj kategoriji od 30 do 34 godine života, kaže dr. Slađana Šiljak, spec. socijalne medicine u Institutu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.