U FBiH vas uskoro više neće tražiti ”još jedan papir”

Nakon što je nedavno Uprava za neizravno oporezivanje izdala dokument za digitalni potpis ministru prometa i veza BiH Edinu Forti u okviru procesa digitalizacije institucija BiH, ubrzan je cijeli proces u FBiH, a Ministarstvo pravosuđa predvodi taj posao.

On bi trebao uskoro biti i dostupan građanima.

Na tragu našeg europskoga puta koji moramo ostvariti važno pitanje je digitalizacija. Ona je dobrim dijelom potaknuta epidemijom koronavirusa, koja nas je sve primorala da funkcioniramo na taj način. S druge pak strane, poticaj za taj iskorak je i naša europska putanja, odnosno približavanje Europskoj uniji, što nema alternativu.

U Federaciji BiH 2002. godine usvojena je izmjena Zakona o upravnom postupku, gdje je formiran institut jedinstvenog upravnog mjesta. To znači da će određena stranka koja dođe u neko upravno tijelo sve završavati na tome mjestu. To upravno tijelo ne može je slati po papir u sličan odjel te institucije. To upravno tijelo koje rješava stvar morat će prikupiti sve papire koji su mu dostupni kroz upravni postupak i u suradnji svih tih tijela. Ključno je sada to sve povezati, odnosno digitalizirati, rekao je za Večernjak ministra pravosuđa Vedran Škobić.

Bh. građani od danas mogu aktivirati digitalni identitet

Po njegovim riječima, potrebno je donijeti nekoliko zakona i propisa kako bi se stvorili zakonski uvjeti, najprije za digitalno komuniciranje Vlade, ministarstava, uprava, službi.

Mi smo nedavno usvojili izmjene Zakona o uredskome poslovanju, gdje smo uveli način digitalizacije, i ono što sada mijenjamo je pravilnik o jedinstvenom upravnom mjestu. Ta tri akta zakonski i podzakonski su preduvjeti da se Federacija BiH digitalizira. Za početak imamo namjeru prvo digitalizirati komunikaciju između ministarstava i federalnih tijela. Tako se, recimo, više neće nositi spisi od institucije do institucije, nego će postojati sustav kroz koji će se odvijati komunikacija informacija elektroničkim putem. I to će biti službeno.

To praktički znači da ja, ako sam na službenome putu u Strasbourgu, mogu potpisati dokument te se sve može smatrati službeno završenim. Kada to potpišem, moje ministarstvo zna da sam ja to potpisao, jednako kao i ministarstvo na koje se to odnosi. To je početak. Sada nastojimo stvoriti zakonske preduvjete, a s time provjeravamo sustav, servere, kako bismo mogli sve što prije provesti, objašnjava federalni ministar.

BiH među zemljama s najmanjim porezom na dohodak u Europi

On navodi kako se u blagodati digitalizacije uvjerio nedavno na primjeru Hrvatske, gdje je sustav e-građani olakšao život ljudima.

Hrvatska je oko 25 godina ispred nas i jedan je od svijetlih primjera, rekao bih, čak i na najvišoj razini u EU. Oni su sve to centralizirali na jednome mjestu. Njihov server se nalazi na prostoru od 70 četvornih metara. Cijela država komunicira preko toga. Mi smo malo drukčije organizirani kao Federacija. Mi najprije moramo digitalizirati federalnu razinu, a zatim to usporedo raditi sa županijama. Bit digitalizacije će ipak biti na županijama i na općinama koje su najbliže građanima. Bilo da su u pitanju građevinske dozvole, odlučivanje po žalbama, posjedovni listovi, kazao je Škobić za Večernji list.

Ministar pravosuđa FBiH Vedran Škobić nedavno je o procesu digitalizacije razgovarao i s voditeljem Izaslanstva Europske unije u BiH Johannom Sattlerom. Kako se doznaje, unutar Programa rasta za Balkan, koji je izdvojila Europska unija, dio novca planira se dati BiH upravo za proces digitalizacije javne uprave. Postoje procjene da bi taj posao koštao oko 50 milijuna eura.

Koncept jedinstvenog upravnog mjesta svodi se na sljedeći primjer – ako ja kao građanin dođem vaditi građevinsku dozvolu, ranije mi je trebao podatak iz katastra. No, sada vlast ne može slati stranku da donese posjedovni list, nego će grad biti dužan pribaviti ne taj dokument nego podatke iz posjedovnog lista, poput površine, iznosa, k. č. isprave.

Taj službenik treba vjerovati svome tijelu. To je poanta jedinstvenog upravnog mjesta koja se ne razumije. Pa čak je ni struka ne razumije. Radi se o mjestu komunikacije između tijela na načelu povjerenja, objasnio je federalni ministar Škobić.

Nova pravila za oduzimanje vozačke dozvole

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

10 komentara

  • Kakva distopija. Put u robstvo je ocigledno. Jeje, digitalizacija je “blagoslov”. To je da svaki covik u BiH bude “zapisan”, i da oni koji su “pipravak solidarnosti” odbili, budu nasilno cijepljeni. Nije to niti za brze usluge skolskoj dici, niti za izkaznice. Tako ljudima mazu. Takoder banda u Hrvatskoj dan danas ne dopusta glasanja preko interneta, toliko o pozitivi digitalizacije.

    • Dobro, i kako bi ti s napretkom tehnologije to rijesio i Boga ti pametnog, nigdje u svijetu se ne moras patit i jebat sa samovoljom i raspolozenjem 10 razlicitih salterusa zbog obicnih stvari, sta hocete vi, zivjeli bi i drustvu i ne bi imali osobnu, ne bi da vam se oduzima vozacka zbog teskih prekrsaja, imali bi pristup bolnicama i lijecenju, ali bi vi glumili facebook doktore po komentarima, sta vise koji klinac hocete, ako vam nije do drustva i zivota u uredjenim drzavama s pravima i obvezama svakog gradjanina, izvoli odjebi na brdo negdje, pocijepaj osobnu i putovnicu i ne silazi nikako, lijeci se molitvama i pijavicama, pisi eseje o masonima i eto.

  • Mislim da je ispravnije reći da neće više od nas tražiti još jedan papir, a ne “neće vas tražiti još jedan papir”. Tražiš od nekoga nešto, a ne tražiš nekoga.

  • Mir i sigurnost kao što je zapisano u Bibliji. Je li to taj novi svjetski poredak ne znam.Pored digitalizacije cilj je i depopulacija.Malthusova i Galtonova teorija je odavno u cilju bogatih moćnika u kojima su siromašniji i slabiji višak.Programi depopulacije i odvajanje žene od njezine majčinske uloge se provode suptilno i na razne načine.Postoji čak i Un- ova krilatica woman,peace and security .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.