U FBiH pojeftinjuje plin

Iz Energoinvesta su priopćili da su danas podnijeli zahtjev Vladi FBiH za odobrenje prodajne cijene prirodnog plina za prvi kvartal 2023. godine.

Kako kažu, dostavljenim zahtjevom cijena prirodnog plina za prvi kvartal 2023. godine umanjuje se za iznos od 9,6 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala tj. četvrti kvartal 2022. godine.

Odobrenje Vlade FBiH očekuje se 12. siječnja 2023. godine, sa primjenom od 1. siječnja 2023 godine. U obrazloženju želimo istaknuti da smo prodajnu cijenu plina od strane Gazprom Exporta dobili službeno jutros i da je ista suglasno obračunu po plinskoj formuli umanjena za iznos od 4,98 posto u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala, priopćili su iz Energoinvesta.

Uz navedeno, dodaju, došlo je i do značajne promjene još druga dva parametra koja sudjeluju u formiranju cijene.

A to je da su dva operatora transportnog sustava u RS, Gaspromet Pale i Sarajevo Gas Istočno Sarajevo povećali cijenu troškova transporta plina za više od 50 posto za naredno razdoblje, a također je došlo do umanjenja vrijednosti dolara u odnosu na konvertibilnu marku, uspoređujući četvrti kvartal 2022. u odnosu siječanj januar 2023. godine, dodaju iz Energoinvesta.

Zaključili su da je sve ovo rezultiralo obračunskom cijenom koja je dostavljena Vladi Federacije na odobrenje, a koja je kako je navedeno 9,6 posto manja u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.