U FBiH kreće kampanja ”Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!”

Uslijed zabrinjavajućih statističkih podataka o sigurnosti prometa na cestama, velikog broja žrtava i teško ozlijeđenih osoba u prethodnim godinama, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija najavilo je pokretanje druge medijske kampanje pod nazivom “Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!”.

Rezultati istraživanja Europske unije ukazuju na to da je korištenje mobilnih uređaja prilikom upravljanja vozilom jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća. Koncept društvenog marketinga, koji je koncipiran sredinom sedamdesetih godina, potvrdio se kao efikasna strategija za suzbijanje nepoželjnog ponašanja sudionika u prometu te predstavlja ključni faktor u poboljšanju sigurnosti cestovnog prometa, kako u smislu prevencije uzroka prometnih nesreća, tako i u smanjenju njihovih posljedica.

Vođeni pozitivnim rezultatima prethodne kampanje, djelujući kao pokretač, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je u okviru vlastitog resora prepoznalo vrijedne nositelje društvene odgovornosti i osjetljivosti – BH Telecom, HT Eronet i JP Autoceste Federacije BiH kao ključne partnere u ostvarenju ove inicijative.

Ova inicijativa, usklađena s općim javnim interesom, imat će za cilj smanjenje korištenja mobilnih uređaja tijekom vožnje, što će posljedično rezultirati smanjenjem broja prometnih nesreća i ozljeda.

Početak kampanje ”Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!” je u utorak, 2. travnja 2024. godine. Ovaj datum je simbolično odabran budući da je 3. travnja 1973. godine obavljen prvi poziv mobitelom, što predstavlja prekretnicu u svakodnevnom životu, ali i prometu. Kampanja će trajati od 2. do 30. travnja 2024. godine, a BH Telecom, HT Eronet i JP Autoceste FBiH će u sklopu svojih promotivnih aktivnosti poticati svijest sudionika u prometu o neprihvatljivosti korištenja mobilnih uređaja tijekom vožnje.

Nadležna Ministarstva unutarnjih poslova u županijama, kao ključna karika u lancu sigurnosti prometa na cestama, dosljedno će provoditi aktivnosti u skladu s Zakonom o sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini. Njihov neosporni doprinos proizlazi iz redovnih aktivnosti usmjerenih na unapređenje sigurnosti u prometu, čime se kontinuirano radi na stvaranju sigurnijeg prometnog okruženja za sve sudionike.

(www.jabuka.tv | Foto: Unsplash)

9 komentara

  • Kodnas radi šta ko hoće niko ih nizašto ne kažnjava šta vrijedi zakon oni onoga zna oni onog sve veza samo oni koji nemadu veza nastradaju i za one drge

    • @ OdStoljecaSedmog

      točno tako, po Ljubuškom toliko puta vozim iza njih a on kralj se zavalio i cijelo vrijeme priča na mobitel.

  • Zene nemaju pojma o voznji, u tjedan dana 3 me udarile, 2 u Sirokom, jedna u Mostaru, neki dan izlazi cura na glavnu cestu kraj policije iz grabovine, tipka na mob kao da nema sutra… kad ce se stati na kraj onima sto parkiraju na nogostup u klancu, dica iz skole moraju po cesti hodati…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.