U dubrovačkoj bolnici pogrešnoj pacijentici izvadili zdravi bubreg!

Pacijetici koja je prije dva tjedna trebala operirati kralježnicu u dubrovačkoj Općoj bolnici na odjelu kirurgije zabunom je izvađen potpuno zdravi bubreg.

Do greške je došlo zamjenom podataka jer su u tom trenutku u bolnici bile dvije pacijentice istog prezimena i sličnih imena. Jedna je bila Nedjeljka a druga Neđeljka ali njihove su dijagnoze bile potpuno različite. Dok je jedna trebala operaciju kralježnice drugoj je zbog raka trebao biti odstranjen jedan bubreg.

No, prilikom unosa nalaza i određivanje operacijskog zahvata u kompjutorskoj kartoteci došlo je do zabune zbog koje je nesretna žena ostala bez zdravog bubrega.

Na žalost, više nije bilo pomoći ali srećom, greška je uočena pa barem druga žena nije krivo operirana, odnosno nisu joj dirali kralježnicu što se primjerice moglo dogoditi da su zahvati bili u isto vrijeme.

O cijelom nemilom događaju bolnica je izvjestila Ministarstvo zdravstva a ono je slučaj proslijedilo Hrvatskoj liječničkoj komori.

“Nažalost, to je istina. Hvala Bogu, pacijentica je dobro”, izjavio je sinoć za Jutarnjilist ministar zdravstva Darko Milinović.

Dodaje da je bolnica prijavila tu nevjerojatnu grešku Ministarstvu zdravstva prije dva tjedna. Tada je ministar prvi put doznao za kobnu zabunu.

“Bio sam šokiran! Ista imena i prezimena, obje pacijentice imale su neku od bolesti bubrega, a kažu da su imale i vrlo slične rendgenske snimke!”, kaže ministar.

“Bolnica je u razgovoru s pacijenticom i rodbinom o eventualnoj nagodbi”,  rekao je Milinović. Za sad su informacije o mogućoj nagodbi kontradiktorne jer dok jedni tvrde da je nagodba postignuta drugi ističu da se o njoj tek razgovara.

Prema riječima predsjednika Hrvatske liječničke komore dr. Hrvoja Miniga, na slučaju radi Povjerenstvo za stručni nadzor koje će utvrditi tko je odgovoran za više nego li očitu grešku.

“Naime, pacijentice imaju slična imena ali jedna ima 77 a druga 59 godina. No, očito je došlo ili do krivog unošenja nalaz ili se radi o softverskoj grešci”, kaže Minigo.

No, dok postupak ne završi neće se znati tko je i u kojem trenutku pogriješio i zašto je na kriruškom stolu bila pogrešna pacijentica koje je izgubila zdravi organ. Sreća je da se radi o bubregu pa s jednim može normalno nastaviti živjeti. (bljesak.info)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.