U Drvaru istodobno proslavljali ustanak iz 1941. i komemorirali hrvatske žrtve

U Drvaru je u utorak okupljanjem na koje su pozvale antifašističke udruge obilježen 27. srpnja kao dan ustanka protiv nacističke okupacije dok se istodobno malobrojna skupina katoličkih hodočasnika na danu molitvenog sjećanja prisjetila zločina nad Hrvatima drvarskog kraja što su ih tog dana 1941. godine počinili četnici.

Od 2001. dan sjećanja na drvarske mučenike obilježava se u spomen na župnika Waldemara Maksimilijana Nestora koji je 27. srpnja 1941. mučki ubijen zajedno sa skupinom svojih vjernika vraćajući se s hodočašća iz Knina.

U mjestu Trubar kod Drvara četnički su ustanici izveli iz vlaka drvarskoga župnika Nestora sa skupinom njegovih vjernika, pobili ih i bacili u jamu Golubnjaču.

Istog dana napadnut je i drugi vlak s civilima koji su se vraćali u Drvar. Do kraja 2. svjetskog rata iz Drvara su protjerani ili pobijeni gotovo svi katolici, katolička crkva u Drvaru srušena je i uklonjena 1949., a crkveno zemljište nacionalizirano. Slična je sudbina zatekla Hrvate-katolike sa šireg područja zapadne Bosne.

U pozivu na ovogodišnje molitveno sjećanje koji je uputio banjolučki biskup Franjo Komarica stoji kako to nije niti smije biti pozivanje na mržnju ili na osvetu, nego molitva za pokoj duša tih žrtava i čuvanje spomena na njihov život i smrt.

Nedaleko od mjesta na kojemu je upriličeno molitveno sjećanje, u Drvaru je obilježena obljetnica ustanka iz 1941. godine na koju su stigle stotine ljudi iz različitih dijelova BiH.

To okupljanje organizirali su savezi udruga antifašističkih boraca iz Drugog svjetskog rata.

Na širem području zapadne Bosne i Like 27. srpnja 1941. godine izbila je masovna oružana pobuna potaknuta nasiljem i pljačkom koje su provodile ustaše.

U toj su pobuni istodobno sudjelovali simpatizeri Komunističke partije, ali i četnika među kojima je raskol nastupio tek kasnije 1941.

(Hina)
17 komentara

 • Na danasnji dan srbi obiljezavaju ustanak protiv Hrvatske drzave a tzv antifasisticki ustanak je poceo 22.6.i pokrenuli smo ga mi hrvati.
  Medjutim zasto smo ga pokrenuli treba razjasnit jer je nedvojbena povijesna cinjenica da je eNDeHa imala 13 generala srba, 28 generala zidova i afroamerikanca za trenera boksacke reprezenzacije. Kako to? I kako to da su cetn.ici pobili nevine na dan ustanka protiv “fashyzma”?? Kakva majszorska propaganda! Tako i danas negiraju Vukovar i Srebrenicu ali ne mogu sakriti kao sto su sakrili sve iz razdoblja nastanka Nacertanija pa do 1950ih … zaklela se Zemlja Nebu…

 • U Srbu je tada bio pokolj; nikakav “antifašistički ustanak”, koji uz to i nije bio “potaknut nasiljem i pljačkama koje su provodile ustaše”, već samom pomisli na postojanje hrvatske države. Danas ta komunistička laž služi za nemir, razdor i pljačku.

  • Sramota je da izdajnička Vlada Andreja Plenkovića veliča četnički ustanak, čiji je rezultat ubijanje većine Hrvata iz Like i Bosanske Krajine. Izdajnička Vlada još i financija te “antifašističke manifestacije”. Zato je prestala obilježavati i financirati Bleiburšku tragediju, gdje su komunisti, četnici i partizani pobili stotine tisuća hrvatskih vojnika i civila . Dignimo glas protiv izdajnika i ne dajmo im glas na izborima. To nije hrvatska, po je izdajnička vlast, po su Europi i Srbiji prodane duše!

   • Galamu o „izdaji i prodaji i duše“ u načelu treba ostaviti 19. stoljeću (i Rusima i Kinezima). Starčevičanska misao u suštini je ipak malo modernija, progresivnija, i zapadnija.

 • Znači po četničko-komunističkoj logici antifašistička borba je ubijanje civila katolika. I to se još i danas slavi i veliča. Jad i bijeda od nacije i države.

 • istana je ovakva…… u BiH bi mnogi udarili na Hrvate svojim originalnim> jedni svojim Islamizmo, drugi svojim srbizmom ali u općinama gdje su Hrvati vlas …oni to rade protiv Hrvata jugoslavenstvom i titoizmom kao tom im se nesmije zamjeriti.. … prozirna je to politika u BiH.

 • istana je ovakva…… u BiH bi mnogi udarili na Hrvate svojim originalnim> jedni svojim Islamizmo, drugi svojim srbizmom ali u općinama gdje su Hrvati vlas …oni to rade protiv Hrvata jugoslavenstvom i titoizmom kao tom im se nesmije zamjeriti.. … prozirna je to politika u BiH.

 • Činjenica je da bi nas snašlo i gore da su mogli onda a bome i dan danas. Ta ista mržnja još uvijek postoji i ponovno je digla glavu.

 • Hebe se Dragančeta za Drvar, On je u talu s Dodigovim početnicima,s druge strane ista su nama hrvatima prijetnja isilovski teroristi koji danomice iz afričkih i arapskih terorističkih vukojebina, dolaze u Europu.Ja mislin da bez Rusa i njihove pomoći mi Hrvati nećemo izači na kraj i s oboma jer su isti ili gori.
  Rusi su u Siriji pokazali kako se to rješava.
  Dok god se mi Hrvati ne povežemo obrambeno i saveznički s Rusima ka<o u zDomovinskom ratu, bit će mo ugroženi i od srbijanske agresije isto kao i od isilovske agresije.
  Nato je potpuna blamaža i promašaj.
  Koga oni brane i obrane -taj je hebo ježa,ajd živili.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.