U Drinovcima pronađeni najstariji zlatni predmeti u BiH

U sklopu zaštitnog arheološkog istraživanja prapovijesne kamene gomile u mjestu Drinovci kod Gruda u prapovijesnom grobu pronađena su dva primjerka zlatnih predmeta ukrasnog karaktera.

Prema tipološko-stilskim odlikama predmeta te kontekstualnim podacima unutar kojih su pronađeni, može se kazati kao pripadaju vremenu ranog brončanog doba.

Riječ je o najstarijim do sada poznatim zlatnim predmetima s prostora BiH, priopćio je Odjel za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Otkrivena su ukupno tri prapovijesna groba s tipičnom arhitekturom u vidu kamenih škrinja i s tipičnim načinom polaganja pokojnika u grob, dok su u korpusu gomile pronađena dva mlađa, srednjovjekovna groba.

Također, vanjski rub gomile markiran je kamenim vijencem, koji kod takve vrste arheoloških nalazišta, osim fizičke, ima i naglašenu spiritualnu komponentu. Kamene gomile predstavljaju svakako najprominentniju arheološku pojavu na prostoru Hercegovine, te kako ih je do sada mali broj sustavno istražen.

Općenito, gomile ili tumuli nastali su kao rezultat složenih društvenih, komunikacijskih i ideoloških procesa.

U arheološkom kontekstu gomile su najčešće nalazišta iz domene kulta mrtvih, odnosno mjesto pojedinačnog ili češće višekratnog sahranjivanja, te karakterističan grobni monument.

Istraživanja su sprovedena pod vodstvom Tina Tomasa s Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, dok su ostatak stručne ekipe činili Mirko Rašić s Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, student arheologije Tomislav Mihalj, uz pomoć Vinka Hercega i Marine Boban, navodi se u priopćenju.

(Fena)


7 komentara

  • Luce a ja mislila se odakle si,čas mi se činilo da si iz Širokog,Čitluka a onda sam pomislila da si iz Bosne udata negdje u nas

  • mnogima koji su upućeni i istinske povijesne činjenice ovo otkriće, koje jest velike, zapravo nije ništa neočekivano, već je samo još jedan u nizu nepobitnih argumenata i dokaza kontinuiteta našeg naroda tj.hercegovaca, i da je dosadašnja TEZA O DOSELJAVANJU SLAVENA NA OVE PROSTORE U 7 ST. NOTORNI IDIOTIZAM I SMIŠLJENA PODVALA GERMANSKO-BEČKE HISTORIOGRAFSKE ŠKOLE U 19.ST. tadašnjim ‘našim’ bečkim studentima odavde koji su u biti prave izdajice povijesti ovog naroda. Germanija i Bečki dvor su u 19.st.imali ogroman apetit za ovim krajevima, no događa se nešto di uviđavaju da je naš izvorni narod ovdje još od r.brončanog doba autohton jer kroz njihova tadašnja istraživanja u kojima su sudjelovali domaći izdajnici povijesničari i arheolozi koji su kao sluge Bečke škole i Bečkog dvora radili za Zem.muzej u Sarajevu ili direktno za Bečku školu, tada otkrivaju sve ove naše ilirske gomile, gradine, kao i stećke. T o im mrsi planove jer svhaćaju da mi autohtoni narod imamo neporecive graditeljske ostatke koji govore o našem kontinuitetu i našoj autohtonosti na ovom prostoru. Stoga, morali su smisliti plan, u kojem će lako podjarmiti naš narod da počne razmišljati kroz prizmu manje vrijednosti, odnosno osmislili su u Beču jedan super plan kojem će našem narodu (ali i svim južnim Slavenima) nametnuti kompleks manje vrijednosti kojeg se evo ni dan danas nismo riješili. Taj plan je – odjedanput – pojava teza da mi nismo nikakvi Iliri , već da smo tamo neki Slaveni koji su ovamo došli u 7.st.nove ere. I nažalost masa naših tadašnjih povijesničara, ali i kasnijih arheologa i povijesničara, a ima ih čak i danas ovdje, naivno je podlegla ovoj mudroj podvali Bečke škole, tako da danas na sve one povijesničare i arheologe koji se priklanjaju ili promoviraju tezu da nismo autohtoni već da smo kao neki dođoši slaveni s Karpata stigli ovamo u 7.st. treba isklučivo gledati kao IZDAJNIKE NAŠE PRAVE POVIJESTI, zašto, zato jer naš narod, mi hercegovci nismo nikakvi slaveni došljaci, MI SMO ILIRI, KOJI SMO OVDJE VEĆ TISUĆAMA GODINA ! Amen. A ovo otkriće samo to dodatno potvrđuje.

  • Čim je tu Herceg smrdi na njegov nalaz tj. devastaciju uslijed koje je pronađena veća količina nalaza a ostavljeno eto tek toliko da se ograničenom Tomasu zamažu oči.

  • Tomasova i Rašićeva nesposobnost opet se očituje time što uskaču sami sebi u usta. Rana bronca i zlato. Znači li to da su znali i za željezo???

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.