U dječjim pelenama utvrđeno postojanje kemikalija opasnih po zdravlje

Francuska državna agencija za zdravlje priopćila je kako je utvrdila postojanje kemikalija u jednokratnim pelenama za bebe čija koncentracija prelazi sigurnu razinu.

Testovima je otkriveno prisustvo supstanci koje su potencijalno opasne po zdravlje ljudi, uključujući kontroverzni glifosfat.

Agencija Anses navodi da su ovo bili prvi testovi u svijetu koje je obavilo jedno državno tijelo za zdravlje i sigurnost, prenosi BBC. Agencija je pozvala na brzu akciju imajući u vidu moguće rizike koje ove kemikalije mogu predstavljati za bebe.

Francuska ministrica za zdravlja Agnès Buzyn rekla je da “ne postoji neposredan ozbiljan rizik” po zdravlje beba.

Naravno, treba nastaviti koristiti pelene za bebe. To radimo najmanje 50 godina, rekla je Buzyn..

U zajedničkom priopćenju ministarstva zdravlja, financija i za zaštitu okoline dat je rok proizvođačima pelena od 15 dana da poduzmu akciju.

Studija je provedena na većem broju različitih marki jednokratnih pelena koje su dostupne na tržištu Francuske. Proizvođači nisu imenovani, ali je poznato da se pojedine marke pelena prodaju i u drugim zemljama.

Glifosfat je supstanca koja se u Europi koristi kao herbicid. Svjetska zdravstvena organizacija je u svojoj studiji opisala ovu materiju kao “vjerojatno kancerogenu“.

(Srna)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.