U Brazilu otkriven 113 milijuna godina star fosil četveronožne zmije

Nova vrsta nazvana Tetrapodophis amplectus živjela je u posljednjem i najduljem dijelu mezozoika. Izgleda poput brojnih sličnih vrsta zmija iz današnjeg doba, ima vrlo pokretljivu kralježnicu, izduženu glavu, ljuske po tijelu, zakrivljene zube i fleksibilnu čeljust koja joj je bila potrebna da bi progutala što veći plijen.

Jedino što Tetrapodophis zmiju razlikuje od današnjih zmija su četiri vrlo male noge, koje su joj po mišljenju znanstvenika prije služile da bi njima mogla ščepati plijen nego za olakšano kretanje po kopnu. Noge pronađenog fosila dugačke su samo četiri, odnosno sedam milimetara.

Autori studije ustanovili su i da Tetrapodophis nema dugačak rep tipičan za vodene reptile poput aligatora. Analizirajući pronađeni fosil znanstvenici su rekli da je ova vrsta pokazivala prilagodbu životu u zemljanim prolazima, a ne u vodi, što ide u prilog pretpostavci da su preci zmija potekli s kopna.

O tom se pitanju već dugo lome koplja među paleontolozima, jer mnogi među njima smatraju da zmije potječu od vodenih reptila.

(HINA)

10 komentara

 • max – nemaš ti blage o tome, imaš milijarde nađenih fosila, i milijarde će ih se i dalje otkrivati, imaš tisuće knjiga, imaš wikipediu, imaš udžbenik Osnovne škole geografija, ALLII očigledno imaš inteligenciju ispodprosječnu pa ti je teško čitat a kamoli naučit neke osnove iz geografije za osnovnu školu

 • Ništa od tog nije starije od 50-100 tisuća godina.Prodaju takozvani darvinisti i teoretičari evolucijske biologije i genetike bajke za malu djecu. Koji milijuni i milijarde godina. Pa stotine puta bi se za milijune i milijarde godina život mogao uništiti i ponovno pojaviti. I eto sada ko znaju znanstvenici da je ta i ta majmunica Lyci bila tu i tu točno prije recimo 4-5 milijuna godina. Vjerojatno su je snimali njihovi pra,pra pra…………………………………………………..pretci -kako se vere po stablima Amazonije ili posipa pjeskom po afričkim pustinjama.Bajke ni za malu djecu,,eto što je sve to.Čisto znanstveno preseravanje i prenemaganje. Samo jedno ne treba zaboraviti. Nitko ništa ne radi badava. Zato vjerojatno i svi ti sumnjivi darvinistički i evolucijski interesni lobiji-imaju itekakav interes, učiti nas pogrješnu povijest. Drukčiju od one koja je stvarna i koju Biblija navodi ,onako kako se stvarno dogodila.

  • Pomalo mi zvučiš kao idiJot. Biblija? ono, bog stvorio adama i evu i onda oni napravili sinove i onda se djeca njihovih sinova međusobno parila i tako to… I onda neki potop nasto, pa se kasnije noina djeca isto međuse parila.. Pa što onda crkva ne dopušta brak između braće i sestara, ta ionako su se u bibliji svi pr.ili.. Živio tata Darwin i teorija evolucije.. Možda nije baš sve pogodio, ali većinu toga je DOKAZAO. Šta je ono biblija dokazala? hm….

   • Po tvom vrijeđanju vidim koliko ti mozak radi… a što se tiče Darwina i o tome malo znaš..Šta je to Darwin otkrio,da je ptica promjenila oblik kljuna- TO JE EVOLUCIJA?
    Evolucija je priča da je čovjek od majmuna ili krokodil od žirafe, što bi značilo evolucija nije nikad postojala… A tvoj predak je bio majmun,to vidim iz priloženog….. BOG je sve stvorio,koliko god to tebe plašilo…

  • max i y — izgleda Vi sve znate – vama ne treba uopće ništa Vi ne trebate uopće čitat nikakve vijesti, nikakva otkrića, ništa , ama baš ništa JER SVE TO ZNATE, VI SVE ZNATE, VI ZNATE SVE FOSILE, KOLIKO JE SVAKI STAR, VI ZNATE BOGA ŠTA JE ON I KOLIKO JE ON TOČNO STAR, KAD JE NAPRAVIO ZEMLJU, VI SVEEE ZNATE ! PA KOJI KLINAC STE UOPĆE ČITALI OVU VIJEST

 • a zašto Ne: BOG JE KREATOR I STVORITELJ EVOLUCIJE ! ? ? ? — ja vjerujem u Boga ali isto tako i u evoluciju, uključujući i fizičku ali i onu duhovnu. Evo primjer konkretan evolucije: zna se da se danas čovjek ne koristi sa 80posto mozga ! i svi oni koji imaju određene psihoFIZIČKE sposobnosti – koje ‘mi’ nemamo (odnosno nismo razvili još) kao npr. telekineza, telepatija, levitacija, savijanje metalnih predmeta mislima — dakle fizički vidljive sposobnosti – upravo koriste onaj preostali dio mozga. A ustvari većina nas ima mogućnost da to isto radimo, samo što nismo došli u stupanj razvoja ILI TI -evoluirali – do te razine da to možemo radi vlastite ograničenosti nazadnim i materijalnim — a evolucija duha i razuma automatski poboljšava i tijelo – dakle ima li tko da ne vjeruje u (ovakvu) evoluciju ? žao mi ga je ako ima jer se onda sam ograničio — pozdrav svima

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.