U BiH se redovno krše sva prava potrošača

cijena trgovina košarica

U BiH se krše sva prava potrošača koja su definirana zakonom, s time da se najviše krše – pravo na pristup osnovnim robama i uslugama, pravo na sigurnost života i zdravlja potrošača, pravo na informiranost, pravo na izbor i pravo da bude saslušan i zastupan. Od definiranih prava potrošača iz čl.3. Zakona o zaštiti potrošača BiH krše se sva prava, kazala je Mediha Bakalović, pomoćnica ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH.

Na naša pitanja koja su se odnosila na veće trgovačke lance i njihovo kršenje prava potrošača (od rasprodaja, akcija, prodaje proizvoda kojima ubrzo istječe rok trajanja, nekontroliranog podizanja cijena i njihove kontrole, do lošije kvalitete proizvoda u odnosu na zemlje EU, a koje plaćamo isto ili čak skuplje) pomoćnica ombudsmena nam je kazala kako na pitanja koja se odnose na trgovinski sektor nisu u mogućnosti sada odgovoriti jer se radi o vrlo kompleksnoj problematici pa prema tome i potrebi za vrlo opširnim odgovorima.

“Obzirom da je kršenje potrošačkih prava iz trgovinskog sektora sve prisutnije i da isto pratimo duži period, i to po osnovi žalbi potrošača i po osnovu ex officio, u tijeku je izrada Posebnog izvještaja iz trgovinskog sektora, koji će biti objavljen u ”Službenom glasniku BiH”, naglasila je ona.

Upitana da prokomentira, imaju li telekomunikacijski operateri zakonsko pravo da snimaju razgovore s potrošačima i po kojim zakonskim osnovama, Bakalovićeva je kazala kako telekom operateri, u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH i Zakonom o komunikacijama BiH, evidentiraju dužinu trajanja razgovora i pozivni broj u cilju naplate i ispostavljanja računa, te da eventualno prisluškivanje razgovora u skladu sa zakonom o Kaznenom postupku može naložiti samo nadležni sud.

Na pitanje koliko uopće imamo registriranih nevladinih organizacija koje se bave zaštitom potrošača i koliko su one uopće učinkovite, pomoćnica ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH ističe kako se nevladine organizacije u BiH, u skladu sa Zakonom o udruženjima građana i fondacijama, mogu registrirati na svim razinama vlasti, tako da u našoj zemlji ima na tisuće udruženja građana.

Također, mnoge organizacije imaju u svojim statutima široko postavljenu misiju i ciljeve koji obuhvaćaju i zaštitu potrošača, naglasila je ona, dodavši da je mali broj onih udruženja koja se isključivo bave zaštitom potrošača te da Institucija ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH poznaje 25 udruženja koja se bave zaštitom potrošača i s kojima surađuje.

Na pitanje koliko ste zadovoljni radom inspektora i koliko su, ako imate podatke, u ovoj ili prošloj godini obišli većih trgovačkih centara i koliko su kaznih naplatili za uočene nepravilnosti i u kojem se uopće rasponu kreću kazne, Bakalovićeva je kazala kako Institucija ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH ima dobru suradnju s Inspekcijama na svim razinama vlasti i da oni često vrše nadzor na tržištu, ne samo po službenoj dužnosti već i po zahtjevu te institucije, te da u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH inspektori mogu izreći novčane kazne za prekršaj trgovca u rasponu od 1.500 do 8.000 maraka.

Pomoćnica ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH ističe, kako nažalost, potrošači u BiH još uvijek nisu upoznati sa svim pravima i mogućnostima zaštite svojih potrošačkih prava. Pravilo u EU je da je samo educiran potrošač dobro zaštićen potrošač, zaključila je ona.

(FENA)


10 komentara

  • A nemamo ni ured za zastitu potrosaca u nasem okruzenju, samo u Sarajevu. Ukoliko neko ima drugaciju informaciju neka napise. Ne bi bilo lose ponekad im se obratiti, mozda nesto u ovoj jadnoj drzavi i bude normalno

  • ma kakav ured, kakvi li bakraci! Najprioje treba otvoriti visokostrucni laboratorij za ispitivanje hrane jer u BiH dolazi samo SMECE i to ne samo iz Kine, Turske i bogzna odakle nego i iz Hrvatske. Probajte napraviti prhko tijesto od bilo kojeg maslaca na nasim policama! Zaista cete dobiti PRHKO tijesto jer se raspada, ne mozete sastviti kiflicu, roscic i sl. A kad donesem maslac iz Imotskog, sve funkcionira. Pa vidite u sto su se pretvorili Ledo-vi sladoledi: svi imaju isti vodenast okus, razlikuju se samo po boji. A lubenice : pa jeste li primjetili neprirodnu jaku crvenu boju lubenice, a nikakve slasti uopce! Pa zar ne vidite da nam prodaju voce i povrce napumpano otrovima. Ja sam u svakoj trgovini kupila po jednu lubenicu i sve su bile iste: tamnocrvene s jasnim rubom dokle je boja doprla. Sve sam bacila, zali Boze novca. I sta ce udruga potrosaca kad im ja to prijavim? I sta ce nasa inspekcija? Kad mi nemamo vrstan laboratorij da se to moze analizirati pa onda povuci s trzista i opaliti i proizvodjaca i nabavljaca po dzepu toliko visokim kaznama da mu ne padne na pamet to jos jednom uraditi. I nitko se ne pita zasto toliko obolijevamo, zasto masovno umiremo, uglavnom od raka!Nitko normalan ne moze vjerovati da postoji drzava u kojoj nema ispitivanja kavkoce prehrambenih proizvoda. Ako i ima u Sarajevu, to je nesto zastarjelo, ja nisam nikad cula da su neku robu proglasili neispravnom i povukli sa trzista. A i da se otvori ured za zastitu potrosaca, zna se tko bi se tu zaposlio i kako bi funkcioniralo.Kao i sve ove puste NGO udruge diljem nase zemlje gdje zaposlenici dizu velku lovu, a COVJEK ih uopce ne zanima!BOze nam budi na pomoci!

    • e baš u sridu..neka nam bog bude na pomoći jer nitko drugi neće, mi umjesto da ukazujemo na korupciju, nerad, lopovluk sami istu potičemo, naprimjer djelatnik JP EP BiH i JP EP HZHB ima u prosjeku 2000 km primanja i regresi, božičnice, uskršnjice, 30 i više dana odmora svaki, liječenje članova obitelji u inozemstvu itd itd a odmah do njih par stotina metara u Namexu ili Konzumu (ništa protiv tih firmi ovdje ne govorim da se razumijemo) u paralelnom svemiru radi Mara (izmišljena imena) i Kata koja ima 500 KM i nikakva prava, 7 dana neplaćenog odmora, nema pravo na bolovanje, trudničko (ako ima onda 3 mjeseca) itd itd…točno koda je ovaj električar školovaniji, ljepši, uslužniji, pobožniji šta li već od naše Mare i Kate, ne ne to je nam donio gore spominjani nepotizam, lopovluk, mito i korupcija i usmjesto da ih na svakom koraku prijavljujemo, njihov nerad sankcioniramo, da im zagorčavamo život (kad su već preplaćeni nek rade barem po PS-u a ne njihobi šabani ljudima skidaju osigurače sa stubova , odvodnike prenapona da ne spominjemo toga nema niđe) da zovnemo nadležnu službu da ispita ispravnost sustava od trafostanice do brojila pa ih sa tim nalazom tužiti itd itd, električare sam navao kao primjer isto mislim na HT, HP, Općinare a na pijedestal stavljam djelatnike Županije (prvi put u životu se moram teška srca ali moram složiti sa Lijanovićima—-bagru pod hitno triba ukinuti)…..ufff što se raspisah, i Vi kukavice što idete u Njemačku kome idete, ko švabe nas vole, je moš mislit, plaća loša, radiš samo ono što švabo neće (čistim smeće jer to švabo neće što horo pjeva) OSTANIMO OVDJE I BAGRU POČISTIMO ZA SVA VREMENA..i kad to napravimo potpisat ugovor sa desetak japanaca visokoobrazovanih da se pitaju i vladaju jedno 50 godina dok u nas ne zažive nove generacije koje će biti poštene i vrijedne i vjerovati u rad i poštenje, za nas je već prekasno

    • Ima laboratorij za ispitivanje kakvoce hrane, sjeti se hr mlijeka prosle godine. A o tome koliko taj isti cesto radi dalo bi se raspravljat, s ostalim primjedbama se slazem u potpunosti

  • Zna se da inspekcija radi pridase, das im lovu i sve je ok-e. koliko su puta prosli godina bili u Lijanovica i nista nisu nasli nezakonito .O cemu pricamo kad ce za pare da prodaju i rodenu mater.

  • Ima labratorij al ljudi koji rade u njemu kupuju stanove u zagrebu,onda mozete misliti sta uzimaju postrani a mi jedemo smece

  • Da ,institucije postoje, al one su stvorene samo za uposljavanje poslusnika i rijetko koja obavlja svoj posao kako bi trebala.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.