U Bosanskoj Krupi vodostaj Une najviši ikad zabilježen

Prema izvještaju Operativnog centra Civilne zaštite Bosanska Krupa u tijeku noći izlijevanje Une i Krušnice dovelo je do plavljenja velikog broja poslovnih, stambenih i pomoćnih objekata u više gradskih i prigradskih naselja, te putnih komunikacija.

Vodostaj Une ne samo da je premašio rekord iz prosinca prošle godine kada je vodostaj zabilježen na 336 cm, nego je do sad najviši ikad zabilježen, piše Faktor.

Jutros u sedam sati na HS Bosanska Krupa vodostaj je iznosio 356,5 cm. Na mjernom mjestu u Bosanskoj Otoci je 340 cm, dok vodostaj Krušnice iznosi 426 cm.

Promet je prekinut na lokalnom putu u naselju Zalug, Svetinja, Omladinska. Kada je u pitanju putna komunikacija Bihać-Bosanska Krupa prekid je u naselju Kostela zbog izlijevanja vode na cestu i nemogućnosti prolaska. Klizište je u potpunosti uništilo lokalni put u naselju Veliki Badić.

Na svim rizičnim putevima regulaciju prometa vrše pripadnici MUP-a USŽ.

Druga osnovna škola je zbog izlijevanja vode na put prema školi obustavila je nastavu do daljnjeg. Dvije srednje škole obustavile su također nastavu zbog učenika putnika. U Prvoj osnovnoj školi i OŠ “Otoka” nastava se odvija normalno, s tim da će izostanak djece putnika koja dolaze iz ugroženih područja biti opravdan.

Iz JKP “10 juli” Bosanska Krupa su obavijestili da vodu, iako je ispravna za piće, preventivno treba prokuhavati.

Nakon što je prethodno proglašeno stanje elementarne nepogode u Sanskom Mostu, Bihaću i Bosanskoj Krupi, premijer Mustafa Ružnić potvrdio je proglašenje stanja elementarne nepogode u Unsko-sanskoj županiji (USŽ).

Još jedna teška noć je iza mještana bihaćkih naselja Pokoj, Kralje – Vrkašić, Martin Brod, Kulen Vakuf, Orašac, Ripač, Golubić, Jezero – Privilica, Donje Prekounje, Ozimice 1, odnosno dijela ulice Dr. Irfana Ljubijankića.

Poplavljeno je više od 200 objekata, ogromna je šteta na poljoprivrednim površinama i usjevima, što je još sinoć uslovilo proglašenje stanja elementarne nepogode.

Ponovo neprespavana noć za sve naše mještane. Poplavljeni su brojni objekti, situacija je zaista dramatična. Ovo je nezapamćena poplava u našoj mjesnoj zajednici, a dodatno nas zabrinjavaju nove padaline. Štete su ogromne, rekao je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Pokoj Adnan Korčić.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić potvrdio je da su timovi za spašavanje na vodi i pod vodom konstantno na terenu, te da mještanima u odsječenim predjelima dopremaju hranu i pitku vodu.

Sve nadležne službe su već treći dan u stalnoj mobilizaciji i danonoćno su na terenu.

Prema posljednjim informacijama, ozbiljna situacija je i u dijelovima Velike Kladuše i Cazina, gdje je također voda prodrla u više objekata.

U Bihaću i Bosanskoj Krupi proglašeno stanje elementarne nepogode

(www.jabuka.tv | Foto: Faktor)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.