U BiH zbog afričke svinjske kuge eutanazirano preko 25 tisuća životinja

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije u četvrtak je u zgradi Vlade te županije održan sastanak o stanju s afričkom svinjskom kugom na području Posavske županije, Bosne i Hercegovine i državama okruženja te o načinima suzbijanja bolesti.

Sastanku su nazočili predstavnici Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Pavo Radić i Aleksandar Nemet, županijski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić sa suradnicima, te predstavnik Županijske uprave za inspekcijske poslove i veterinari s područja Posavske županije, izvijestili su iz Vlade.

Kako je rečeno, afrička svinjska kuga pojavila se u Bosni i Hercegovini 21. lipnja ove godine i vrlo brzo se širi, a do danas je eutanazirano preko 25.000 životinja, oko 18.000 u Bijeljini.

U Bosni i Hercegovini smo provodili zakonom propisane mjere, zabrane uvoza živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla od te kategorije životinja iz zemalja u kojima se pojavila bolest, međutim bili smo svjesni da će se virus pojaviti.

Jedina mogućnost borbe protiv ove bolesti je dizanje svijesti ljudi i velike bio sigurnosne mjere. Svinje treba držati u strogo zatvorenim objektima s visokim stupnjem bio sigurnosti, kazao je Pavo Radić, zamjenik ravnatelja u Uredu za veterinarstvo BiH.

Dodao je kako je Vlada Posavske županije na čelu s predsjednikom i resornim ministrom na vrijeme reagirala i adekvatno odgovorila na bolest.

Sva žarišta širenja bolesti su riješena, a dosad je eutanazirano 197 svinja i nadam se da će se spriječiti širenje u ovoj županiji. Mi kao struka, kao doktori veterine nadamo se da će pobijediti znanost, da ćemo imati cjepivo i zaustaviti bolest, zaključio je Radić.

(Fena | Foto: Unsplash)

3 komentara

  • Nema nikakve afričke kuge. ” Bolest” proglašavaju istim PCR testom kao za ” covid” izmišljotinu. U Slavoniji “odokativno” svinje proglašavaju” zaraženima” . Prave glad i sutra će mediji reći nema hrane radi bolesti…..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.