U BiH upaljen crveni meteoalarm, u Mostaru preko 40 stupnjeva

Zbog ekstremno visokih temperatura na području mostarske, trebinjske, bihaćke, banjalučke, prijedorske i tuzlanske regije upaljen je crveni meteoalarm. Ovaj alarm označava izuzetno opasno vrijeme i potrebno ga je shvatiti vrlo ozbiljno.

‘Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere”,navedeno je u upozorenju meteoalarma.

Naime, temperature u BiH bi mogle preći i 40 stupnjeva. Kako je naveo FHMZ maksimalna temperatura zraka u Mostaru će se kretati između 38 i 41°C. U Trebinju maksimalna temperatura zraka će biti između 38 i 40°C, prenosi Bljesak.info.

Pred Banjalučanima je vrlo vruć dan, te izuzetno topla noć. Najviša temperatura zraka 38°C, a lokalno i viša. Slična temperatura će biti u Prijedoru, Bihaću i Tuzli.

Za ostatak BiH je upaljen narančasti meteoalarm koji označava opasno vrijeme. Ekstremno visoke temperature će biti i izmjerene u Sarajevu, Livnu, Foči.

Popularna norveška prognoza također za BiH najavljuje visoke temperature. Prema njima temperatura u Čapljini danas će narasti i do 40 stupnjeva, dok će u Stocu i Ljubuškom biti izmjereno 39 stupnjeva.

Stupanj manje će biti u Širokom Brijegu i Jablanici, a 36 stupnjeva će biti u Posušju i Grudama. Konjic, Prozor Rama, Neum  će mjeriti 34, a Trebinje 33 stupnja.

Norvežani najavljuju još veće temperature u sljedećem razdoblju. Prema njima temperature će tijekom vikenda preći 40 stupnjeva.

Reduciranje aktivnosti

Biometeorološke prilike u cijeloj BiH su nepovoljne. Nadprosječne temperature tijekom dana i manjak svježine u noći negativno će djelovati na većinu ljudi, prenosi Bljesak.info.

Rizične grupe poput djece, kroničnih bolesnika i starijih osoba trebale bi maksimalno reducirati aktivnosti, naročito u periodu od 11 do 17 sati. Neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja.


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.