U BiH trenutno na snazi 12 zakona o oružju

U BiH je trenutno na snazi 12 zakona o oružju, koji su djelomično usklađeni s Direktivom EU o oružju.

Neki od njih predviđaju mogućnost legalizacije oružja, što znači da ga građani mogu predati, a da kazneno ne odgovaraju.

To je za Fenu izjavio predsjedavajući Koordinacijskog odbora kontrole malog oružja i lakog naoružanja (SALW) Ermin Pešto govoreći o radu tog odbora, kampanjama usmjerenim na smanjenje nelegalnog oružja u BiH, količini registriranog i oduzetog oružja te podizanju svijesti o posjedovanju oružja.

Istaknuo je da je Zakon o oružju i streljivu Unsko-sanske županije (USŽ) trenutno najusklađeniji s tom direktivom te da služi kao uzorak za usklađivanje u drugim županijama, Brčko Distriktu i RS-u.

Pešto je kazao da Bosna i Hercegovina već duži niz godina, počev od 2006. godine, ima usvojen strateški okvir u oblasti kontrole malog oružja i lakog naoružanja (SALW) te da je trenutno na snazi Strategija za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja za razdoblje 2021.-2024. godina.

Pojasnio je da je Koordinacijski odbor za SALW, koji je uspostavljen Odlukom Vijeća ministara BiH, u svojoj nadležnosti ima praćenje provedbe Strategije i Akcijskog plana te da o tome izvještava Vijeće ministara BiH jednom godišnje. Aktivnosti koje su predviđene akcionim planom realiziraju državna, entitetska i tijela Brčko Distrikta BiH.

Pešto kaže da je u 2022. godini u Bosni i Hercegovini registrirano ukupno 348.692 komada oružja.

Izbjegavajte konflikte sa stanovništvom BiH zbog oružja koje imaju

Kada je u pitanju zapljena oružja i streljiva, u 2022. godini su ukupno oduzeta 1.234 komada oružja, 49.889 komada streljiva, 31 komad + 10,8 kg minsko eksplozivnih sredstava, naveo je.

Također je dodao da je tijekom 2022. godine, uz podršku UNDP-a izvršeno uništavanje oružja i dijelova oružja u Željezari ”Ilijaš”.

Točnije, 21. studenoga 2022. godine je uništeno 2.490 komada oružja i dijelova oružja. Uništavanju je prethodio posjet članova Koordinacijskog odbora ispred MVTEO BiH, policijskim agencijama Lukavac, Brčko, Sarajevo, Goražde, Mostar, Livno, Bihać, Banja Luka, a u vezi s verifikacijom malog oružja i lakog naoružanja pripremljenog za uništavanje, naglasio je.

Pešto je naveo da je i u okviru provedbe ovog programskog cilja, Ministarstvo unutarnjih poslova Srednjobosanske županije izvršilo samostalno uništavanje 104 komada oružja i 15 komada spremnika za streljivo. Uništavanje je izvršeno 19. prosinca 2022. godine u poduzeću CIBOS Zenica.

U okviru implementacije navedene strategije, dodao je, u BiH se u suradnji s međunarodnim partnerima (UNDP, OSCE, SEESAC, UNODC) realizira nekoliko značajnih projekata.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.