U BiH stižu prva cjepiva iz EU

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas bi prema najavama trebao stići prvi kontingent cjepiva protiv koronavirusa iz mehanizma “EU4Health” čiji je osnivač Europska unija.

Osim cjepiva, danas će u sklopu posjeta državama Zapadnog Balkana Bosnu i Hercegovinu posjetiti i europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi koji je naglasio kako donacijama cjepiva Europska unija šalje poruku podrške svim državama Zapadnog Balkana, prenosi Klix.ba.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, europski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi i savezni ministar za europske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg danas će na Međunarodnom aerodromu Sarajevo izvršiti primopredaju prvog kontingenta cjepiva protiv koronavirusa iz EU.

Povjerenik Varhelyi u ponedjeljak je boravio u Srbiji u sklopu primopredaje prvog kontingenta 1.170 doza BioNTech-Pfizer cjepiva. Kako je ranije priopćeno u Beču, Bosna i Hercegovina bi putem ovog europskog mehanizma u prvom kontingentu nabave trebala dobiti 10.530 Pfizerovih cjepiva.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević izjavila je ranije kako je sudjelovala na zajedničkom sastanku veleposlanika EU zemalja 21. travnja na kojem je upravo poseban fokus stavljen na borbu protiv koronavirusa i nabavu cjepiva.

Tada je Gudeljević izjavila da iz mehanizma EU4Health, a posredstvom Vlade Republike Austrije, BiH očekuje 99.105 doza do kraja drugog kvartala i 114.717 do kraja trećeg kvartala ove godine, ukupno 213.822 doze cjepiva. Posredstvom istog mehanizma očekuje se i 380.000 doza iz Republike Poljske.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.