Porfirije Perić: Stepinac nema veze s ustaškim zločinima, Hrvate se ne može teretiti za Jasenovac

U svibnju će biti poznato ime novog mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, koji će na toj dužnosti naslijediti Porfirija Perića, objavio je glavom i bradom patrijarh srpski Porfirije Perić u beogradskim Novostima, u prvom intervjuu otkako je izabran za patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Porfirijev intervju je važan jer je govorio o brojnim temama, od etičkih do odnosa s Vatikanom ili kosovskog problema, ali i o teškim pitanjima u odnosima s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj kao što su Jasenovac i proglašenje svetim nadbiskupa Alojzija Stepinca. Patrijarhovi stavovi o tim pitanjima uvelike su na generalnoj liniji koju zastupa SPC, ali u usporedbi s prijašnjim patrijarhom Irinejem vidljivo su manje radikalni, iako i dalje različiti od stajališta koja iznose ovdašnji biskupi, piše Jutarnji list.

Odbacio Stepinčevu vezu s ustaškim zločinima

Tako je Porfirije decidirano odbacio Stepinčevu vezu s ustaškim zločinima, koja je u Srbiji gotovo uobičajena: Daleko sam od toga da povjerujem da je on bio izravno i neposredno umiješan u bilo koju vrstu zlodjela, ali i dodao: Međutim, moram reći da ne samo kao episkop, svećenik, kršćanin, nego prije svega kao bilo koji običan čovjek ne mogu sakriti da, u najmanju ruku, imam dilemu, da imam problem s određenim Stepinčevim postupcima, riječima, stavovima. Žao mi je ako to nekoga uznemirava, ali obaveza mi je da budem iskren, odgovorio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve na pitanje o Stepincu.

Usto je dodao kako će otvaranje vatikanskog arhiva za istraživače sigurno doprinijeti boljem sagledavanju teških vremena Drugoga svjetskog rata na prostoru NDH i Stepinčeva mjesta u njima, uz važnu Porfirijevu digresiju kako je “potpuno svjestan da užasne okolnosti u kojima je (Stepinac) živio za njega nisu bile nimalo jednostavne”.

Za Jasenovac nemoguće teretiti Hrvate

Kada je riječ o Jasenovcu, patrijarh SPC-a objašnjava da se za zločine ne može teretiti Hrvate te da okupljanjima u Jasenovcu i na drugim sličnim mjestima molitvom, služenjem liturgije i stjecanjem blagodati Duha Svetog vjernici preobražavaju sebe i takvi nikad neće nečije potomstvo, nečiju djecu, kriviti za ono što su činili roditelji.

Pravoslavni kršćanin gradit će mir, prijateljstvo, a ne zlopamćenje ili, ne daj Bože, osvetu. Naše kolektivno sjećanje treba se rukovoditi mišlju blaženopočivšeg patrijarha Germana da ćemo oprostiti, ali nećemo i ne smijemo zaboraviti. Nećemo zaboraviti ne da bismo se nekome osvećivali, nametali krivicu pokoljenju koje krivice za to nema, nego zato što su pobijeni naši najbliži rođaci i susjedi, a mi vjerujemo u uskrsnuće mrtvih, poruka je Porfirijeva.

Po običaju, istaknuo je da Kosovo pripada Srbiji, ali suprotstavio se radikalima koji žele političke bodove “na kosovskometohijskom raspeću srpskog naroda, pogotovo od strane onih koji taj križ nisu olakšali kada su imali prilike za to, ostavlja gorak ukus u ustima”.

Zora 3. svjetskog rata

Komplimentirao je papi Franji s kojim se susreo tri puta, “u duhu razumijevanja i međusobnog poštovanja”. Složio se s mišljenjima kako situacija u današnjem svijetu sliči na zoru trećeg svjetskog rata, a posebno s Franjinim stajalištem da on već poodavno traje, to jest da se, vođen interesima multinacionalnih kompanija, kontinuirano vodi diljem svijeta.

Porfirijev intervju nije prošao nezapaženo u političko-diplomatskim krugovima u Zagrebu, a prve reakcije su pozitivne:

Objektivno, sada postoji puno veći prostor za približavanje međucrkvenih, ali i hrvatsko-srpskih odnosa, nego u eri patrijarha Irineja. Međutim, u nekim područjima ipak ne treba očekivati dramatične promjene, komentirao je visoki dužnosnik, koji se bavi regionalnim pitanjima, pa pojasnio na što je mislio:

Prije svega, Porfirije neće mijenjati politiku SPC-a oko Kosova, a ni oko Stepinčeve svetosti koja je za njih upitna. No, to će izražavati umjerenije nego u prošlosti, a ako ovaj ili neki budući papa kanonizira Stepinca, Porfirije vjerojatno neće jako glasno prosvjedovati.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

 • Srbija, na celu s pravoslavnom crkvom, se nikada nece smiriti dok ne napravi kakvu takvu Veliku Srbiju, na kojoj rade zadnjih 150 godina.
  Ostali narodi se trebaju pripremati na takvu politiku, i ne nasjedati na ovakve “miroljubive” poruke koje ponekad dolaze iz Srbije i SPC. Nakon Milosevica, Srbija je bila u kosmaru, sada su se resetirali i krenuli svom zestinom u ponovni pokusaj ostvarenja Velike Srbije.

  Jedini lijek za velikosrpski nacizam je Oluja…

  • Ma kakvih 150 godina, 900 godina nasrću preko Drine i Dunava. Najprije pokrste katolike u pravoslavce pa ih onda proglase Srbima. Tako su napravili u Crnoj Gori, BiH i u ostalim krajevima.

   Ne vjerujem ni ovome Periću, prije će Neretva poteć uzvodno nego što će oni odustat od svojih planova.

  • Kakav glas razuma? Razum i oživljavanje već odavno mrtvih baš i ne idu skupa. Kada uz to nadodaš još i nekakvu „kolektivnu svijest“ koja se sastoji u pamćenju krivice tih što su odavno već mrtvi, jasno je da razum sasvim sigurno nema ništa s tim.

  • Hrvati su gotovi, ako se brzo ne sekulariziraju i ne riješe korupcije i nepotizma. Umjesto nacionalne pomirbe, miri se, bezakonjem i kriminalom razjedinjen korpus – često pod krinkom nekakve “vjere” – sa mutnim ideologijama susjeda. Svetosavci će hrvatokatolike-katolikohrvate ‘izvrtit ko beba zvečku’ na njihovom vekovnom poligonu mitomanije i mitologije o “raspetom narodu” gdje je tzv Crkva u Hrvata prilično skliznula, i zaglibila, raspadom Jugoslavije; odveć “svetosavizirana” je u tom “narodnom” smislu, i sva je sreća, i po Hrvate, i po katolike, što je zapravo zaustavljena ta mito-manija “svetostepinčevizacije/svetosavizacije”.

 • Uvlače se na vrlo lukav način u sve institucije u RH. U razno -razne udruge, povjerenstva i slično, kako bi ostvarili ono što nisu uspijeji u ratu. Na čelu povjerenstva za sukob interesa je “Nataša”, član istog povjerenstva je “Aleksandra” . ( Ovaj tekst ni u kojem slučaju nije usmjeren protiv poštenih i lojalnih pripadnika srpske manjine u RH )

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.