U BiH stiže 30 milijuna eura za mala i srednja poduzeća

Hoće i konačno doći do početka oživljavanja gospodarske aktivnosti u BiH pitanje je koje se nameće nakon što je Vijeće ministara jučer potvrdilo da je dodjeljivanje kredita Europske Investicijske banke „Raiffeisen bank d.d. BiH“ u skladu s Okvirnim sporazumom između Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke, kojim se reguliraju aktivnosti te banke u BiH.

Prema ovom zaključku Europska investicijska banka dodjeljuje kredit ,,Raiffeisen bank d.d. BiH” u iznosu do 30 milijuna eura za odobravanje kredita malim i srednjim poduzećima ili općinama za realiziranje projekata u oblasti racionalne upotrebe energije, infrastrukture, industrije, trgovine i usluga i zaštite i unapređenja okoliša u BiH, piše Dnevni list.

Osim ovog zaključka Vijeće ministara započelo je i konkretne aktivnosti koje imaju za cilj usklađivanje propisa o zaštiti okoliša u skladu s europskom pravnom stečevinom, a što je jedan od bitnih segmenata usklađivanja propisa naše zemlje na europskom putu. Naime, jučer su definirane osnove za vođenje pregovora koje imaju za cilj pristupanje naše zemlje Protokolu o strateškoj procjeni okoliša (SEA protocol), uz Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (Espoo konvencija).
Na ovaj način BiH vrši usklađivanje bh. propisa u oblasti zaštite okoliša s acquisem u procesu pristupanja Europskoj uniji (EU).

Zaključivanje ovog protokola unaprijedit će zaštitu okoliša u BiH i zdravlja, kao i politiku zakonodavstva u ovoj oblasti te osigurati pravovremenu mogućnost utjecaja i pretpostavljanja određenih posljedica neke strategije na okolinu, uz uključivanje javnosti u ovaj proces.

Kada je pak u pitanju realizacija Komunikacijske strategije za informiranje javnosti o procesu pristupanja BiH Europskoj uniji u 2015. godini, prema informaciji Direkcije za europske integracije realizirano je oko 85 posto aktivnosti planiranih Komunikacijskom strategijom u 2015. godini, a u narednom razdoblju aktivnosti će biti intenzivirane i usmjerene na informiranje javnosti o prednostima koje donosi članstvo u EU, prenosi Dnevni list.

Na dnevnom redu našla su se i pojedinačna izvješća o radu u 2015. godini nekoliko institucija, a nakon toga, usvojeni su i planovi o radu za 2016. godinu. U pogledu kadrovskih rješenja Vijeće ministara je ovlastilo direktora Uprave za neizravno oporezivanje BiH Miru Džakulu da nastavi obnašati funkciju direktora nakon isteka mandata – 23. veljače 2016. godine, a do okončanja procedure javnog konkursa za izbor direktora ove institucije. Inače, treba navesti kako je Vijeće ministara BiH na 42. sjednici zadužilo Generalno tajništvo da pokrene proceduru za izbor i imenovanje direktora UNO-a.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.