U BiH se uvozi i ljudska krv

Bosna i Hercegovina uvozi sve i svašta, a u širokoj lepezi robe našla se čak i ljudska krv!

Nezavisne novine naode da su podaci Vanjskotrgovinske komore BiH pokazali da je tijekom posljednje dvije godine u BiH uvezeno čak 59 kilograma (tako piše, a ne litara) ljudske krvi, u vrijednosti od 16.456 KM.

“Tijekom prošle godine iz Njemačke je uvezeno dva kilograma ljudske krvi, koja su koštala 777 KM, iz Češke 24 kg u vrijednosti od 3.015 KM, a nepuni kilogram antiseruma i ostalih frakcija krvi iz Švicarske plaćen je 96 KM. Ove godine uvezena su 33 kg ljudske krvi u vrijednosti od 12.567 maraka”, rekla je Aida Kapičija, stručna suradnica za informiranje Vanjskotrgovinske komore BiH.

Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu RS za Nezavisne novine rečeno je kako nisu upoznati s ovom informacijom da netko uvozi krv.

“Prema Zakonu o transfuzijskoj djelatnosti, krv i komponente krvi ne mogu se uvoziti u RS, osim kada to odobri ministar za slučaj elementarnih nepogoda i drugih izvanrednih situacija, odnosno kada se radi o medicinski opravdanoj potrebi. U tom slučaju krv mora ispunjavati uvjete propisane zakonom i mora se osigurati laboratorijsko ispitivanje krvi”, navode iz Zavoda.

Dodaju da od svoga osnivanja 2009. godine nisu imali potrebe za uvozom krvi. Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH pojašnjavaju da je uvoz ove materije ipak moguć ukoliko uvoznik ispuni uvjete definirane zakonskim i podzakonskim propisima.

“U konkretnom slučaju, između ostaloga, moraju se ispuniti uvjeti definirani i Odlukom o klasifikaciji roba definiranih na režime uvoza i izvoza. Za ljudsku krv potrebno je da uvoznik ima rješenje za upis u Registar veleprometnika medicinskih sredstava (kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH), a koje se odnosi na dozvolu da pravno lice može obavljati djelatnost prometa na veliko medicinskog sredstva i potvrdu o upisu u Registar medicinskih sredstava ili suglasnost za uvoz predmetnog medicinskog sredstva koje nije upisano u ovaj registar, a što se odnosi na dozvolu da se medicinsko sredstvo može prometovati na tržištu”, naveli su iz UNO BiH.

Dodali su kako su izvršili uvid u bazu uvoza robe pod nazivom ljudska krv, te da su utvrdili da je za sve uvezene količine postojala kompletna potrebna dokumentacija.

“Tijekom prethodne godine ‘Berg’ Sarajevo, ‘Broma Bel’ i ‘Mediamax’ iz Banja Luke uvezli su ovu robu, dok su tijekom ove godine uvoznici ‘Berg’ i ‘Mediamax'”, precizirao je za banjalučke novine Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO BiH.

U pitanju su privatne kompanije, distributeri medicinskog potrošnog materijala. Iz razgovora s jednom od firmi uvoznica Nezavisne novine su doznale kako ne uvoze pravu ljudsku krv, već materijale na njezinoj bazi.

“U pitanju su materijali na bazi ljudske krvi, koji sadrže elemente kao što su eritrociti, trombociti, a koriste se, na primjer, kao kontrolni materijal za biokemijske analize ili provjeru kontrole kvaliteta rada pojedinih aparata”, pojasnili su iz “Broma Bela” Banja Luka.

Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju da je tijekom prošle godine bh. granicu prešlo i ukupno 1.825 kilograma perika i ljudske kose kako neobrađene i neoprane, tako i izbijeljene, oprane i istanjene, zatim obrva i trepavica koje su koštale oko 96.739 maraka.

Ovi proizvodi stigli su na domaće tržište, između ostalog, iz Kine, Hong Konga, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Nizozemske.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.