U BiH se odlučuje o uvođenju nove stope PDV-a

Izaslanici u Domu naroda Parlamenta BiH sljedeći će tjedan, nakon višegodišnjih rasprava i prijedloga, odlučiti mijenja li se Zakon o porezu na dodanu vrijednost (PDV).

Prema prijedlogu o kojem se trebaju očitovati izaslanici u Domu naroda, po nižoj stopi PDV-a u iznosu od 5 posto trebali bi biti oporezivi lijekovi, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala, brašno, kruh, sve vrste mlijeka i mliječnih proizvoda, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog podrijetla, šećer, stočna hrana, poljoprivredna sjemene i sadni materijali…

Prema istom prijedlogu, po višoj stopi od 22 posto trebalo bi oporezivati visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigarete i cigarillose, luksuzne parfeme, odjeću i obuću od krzna i kože, reptila, nakit i satove te njihove dijelove, vrhunske električne ili optičke uređaje, luksuzna vozila za prijevoz na zemlji, u zraku ili na vodi, umjetnička djela, kolekcionarske predmete i antikvitete, pirotehničke proizvode za vatromete, upaljače za cigarete (mehaničke ili električne), luksuzna nalivpera, oružje…

U obrazloženju ponuđenog Zakona o uvođenju revidirane stope PDV-a na proizvode i usluge, protiv kojeg su više puta bili čelni ljudi iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, stoji kako ga je potrebno donijeti u cilju poboljšanja ekonomskog položaja socijalno ugroženih kategorija stanovništva, posebice u uvjetima povećanja cijena uslijed globalne inflacije i poremećaja na tržištu.

Zbog toga se predlaže uvođenje niže stope PDV-a na određenu skupinu dobara kao mjere koja ima prvenstveno socijalni karakter.

Uvođenjem niže stope PDV-a želi se utjecati na smanjenje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda i lijekova kako bi se osigurale financijske olakšice za sve građane, posebice socijalno ugrožene.

Uvođenjem više stope, koja iznosi 22 posto, na luksuzne proizvode osigurat će se dodatni prihodi i nadomjestiti procijenjeni gubitak prihoda, što neće utjecati na životni standard građana koji si mogu priuštiti kupnju tih proizvoda – stoji u obrazloženju.

Urađena je i analiza koliko bi financijski stajala ovakva zakonska uredba. Pozivajući se na ranije napravljene analize, smanjenje stope PDV-a sa 17 na 5 posto dovelo bi do gubitka prihoda od PDV-a od oko 130 milijuna KM, uz pretpostavku da osnovica ostane nepromijenjena.

S obzirom na to da će cijene i dalje rasti, doći će i do povećanja osnovice za PDV. Rast plaća i mirovina, koji se predviđa u 2022. kao odgovor na poskupljenja, očekujemo da će održati razinu potrošnje. U tom slučaju doći će do značajnijeg porasta prihoda od PDV-a, čime bi se nadomjestio gubitak prihoda koji će nastati smanjenjem stope PDV-a, navodi se u obrazloženju.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Jedina država
    U Europi koja nema niti jedne mjere za ublažavanje ove krize je BiH .Svezali se izbornog zakona kao da se od njega živi,iz petnih žila da zaštite svoje pozicije.Što dalje reći,!!!!

  • Uvesti jedinstvenu stopu PDV od 10% na sve proizvode, jer BiH ne treba ulagati u vojsku. Ovaj iznos od 10% je dostatan za sve rashodovne stavke države i još će ostati novaca. Suludo bi bilo prihvaćanje stope od 22% kao da smo jedna Norveška. S obzirom da je dodtatna stopa od 17% na cijene od prije 20 godina, danas je dostatna stopa od 10% na današnje cijene. Na luksuznu robu se može uvesti dodatni porez od 10% i gotovo! KP HDZBiH nema dovoljno pameti niti empatije za narod i on će prihvatiti sve što islamisti u BiH i svijetu predlože.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.