U BiH samo šest neuropedijatara, roditelji u panici pomoć traže izvan zemlje

Trenutno je u BiH prisutan smanjenje specijalista pedijatara, a posebno podspecijalista iz neuropedijatrije. U Bosni i Hercegovini trenutno ima samo šest neuropedijatara, od tog broja dvoje ih radi na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Istovremeno, povećana je brojka prijevremeno rođene djece koja zahtijevaju neurorazvojno praćenje, a roditelji su zbog nedovoljnog broja neuropedijatara u panici, jer na preglede dugo čekaju ili su primorani pomoć potražiti izvan zemlje.

Na Pedijatrijskoj klinici postojala su tri neuropedijatra koja nisu stizala da se brinu za svu djecu i sada nakon smrti liječnika Smaila Zubčevića, možete zamisliti kako će dva neuropedijatra stizati sve – nikako. Djecu će primiti ukoliko se radi o napadu i hitnom slučaju, ali ukoliko želite redovnu kontrolu, termin ne možete dobiti. Nema nikakvih naznaka da će se KCUS pobrinuti za novog specijalistu, a najosjetljivija kategorija djece svaki dan snosi posljedice. Pored svih problema koje imamo trebamo se brinuti gdje dijete odvesti privatno izvan države. Neuropedijatri koji rade na Pedijatrijskoj klinici su divne osobe i stručnjaci, ali nisu mađioničari da se pobrinu za sve pacijente. Gdje ide novac koji izdvajamo za zdravstvo, pita se jedna zabrinuta majka.

Da je smrt profesora Smaila Zubčevića, koji je bio poznat kao jedan od najboljih stručnjaka u BiH, dodatno ugrozila već kompliciranu situaciju, slažu se i na KCUS-u, ali tvrde da se zakazivanje pregleda u Neuropedijatrijskom savjetovalištu pravi prema medicinskim prioritetima te da nije točno da primaju samo hitne slučajeve.

U cilju da se probrodi situacija nastale smrću profesora Smaila Zubčevića, na Neuropedijatrijsko odjeljenje prebacili smo dva najbolja specijalista koji će se u narednom periodu educirati iz oblasti neuropedijatrije. Natječajem je primljeno pet specijalista i bit će primljena još dva, ako dobijemo saglasnost Kantonalnog i Federalnog ministarstva zdravlja. To je najviše što u ovom trenutku KCUS može učiniti, kazali su za Klix.ba, s KCUS-a.

Osim povećanog broja prijevremeno rođene djece, s KCUS-a govore da mnoštvo neuropedijatrijskih pacijenata na Disciplinu za zdravlje djeteta u posljednje 2-3 godine ima trend porasta i zbog napretka Neonatalne i Pedijatrijske intenzivne njege koje omogućavaju preživljavanje kritično bolesne djece, koja često zahtijevaju neurološko praćenje i tretman, kontinuirane potrebe za neuropedijatrijskim pregledima i EEG interpretacijama za hospitalizirane pedijatrijske pacijente na drugim klinikama KCUS-a te pojačanog broja neuropedijatrijskih pacijenata iz cijele Bosne i Hercegovine.

Veličina posla prelazi postojeće kapacitete liječnika podspecijalista neuropedijatrije. Pored zbrinjavanja hospitaliziranih neuropedijatrijskih pacijenata, Neuropedijatrijsko savjetovalište radi svaki dan, a obuhvaća preglede dojenčadi, male djece, školske djece i adolescenata, EEG registracije i interpretacije navedenih uzrasta djece i UZ mozga dojenčadi. Kontrolni pregledi se zakazuju, pacijenti s pogoršanjem se primaju bez najave i po potrebi hospitaliziraju. Neurološki pregledi navedenih kategorija djece su vrlo složeni i traže dosta vremena. Često se radi o djeci koja imaju ozbiljne smetnje u komunikaciji te je pregled dodatno otežan. Razgovori s roditeljima su dugotrajni i opširni. Zbog rastućeg broja pacijenata i dužine trajanja pregleda, postojeći kadar ne može odgovoriti svim zahtjevima, ističu s KCUS-a.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.