U BiH proizvodnja računala u porastu, duhanska proizvodnja najviše opala – Jabuka.tv

U BiH proizvodnja računala u porastu, duhanska proizvodnja najviše opala

Industrijska proizvodnja, iako malenim koracima, i dalje bilježi rast u ožujku u odnosu na prethodni mjesec, ali i godine prije toga. Tako ukupna desezonirana industrijska proizvodnja bilježi rast za 0,3 posto, dok je u odnosu na ožujak 2016. rast od 0,1 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u ožujku je veća za 4,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, intermedijarnih proizvoda za 3,8 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,7 posto, piše Večernji list BiH.

U ožujku je proizvodnja energije bila manja za 0,1 posto u odnosu na veljaču, a kapitalnih proizvoda za 0,6 posto. Proizvodnja intermedijarnih proizvoda u ožujku ove, u odnosu na isti mjesec lani, veća je za 12,8 posto, kapitalnih proizvoda za 9,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,2 posto, dok je proizvodnja energije manja za 12,1 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 37,9 posto.

Promatrano prema oblastima djelatnosti (stope izračunate iz desezoniranih indeksa) u ožujku 2017. u odnosu na veljaču 2017. najveći rast zabilježen je u oblasti proizvodnje računala te elektroničkih i optičkih proizvoda (138,7 posto), oblasti proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (30,3%), i oblasti vađenje ostalih ruda i kamena (18,3%).

Najveći pad industrijske proizvodnje u ožujku 2017. u odnosu na veljaču iste godine zabilježen je u oblasti proizvodnja duhanskih proizvoda (25,5%), oblasti proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih preparata (11,8%), i oblasti proizvodnja električne opreme (11,4%).

Promatrano prema oblastima djelatnosti (stope izračunate iz kalendarski prilagođenih indeksa) u ožujku 2017. u usporedbi s ožujkom 2016. najveći rast zabilježen je u oblasti proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda (275,9%) i oblasti proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (29,1%). Najveći pad industrijske proizvodnje u ožujku 2017. u poređenju s ožujkom 2016. zabilježen je u oblasti proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (43,3%) i oblasti proizvodnja namještaja (40,1%).

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.