U BiH oštećeno nekoliko tisuća tvrtki i građana

Policijski službenici MUP-a RS, prikupili su dovoljan broj dokaza, kojim su dokumentirali izvršenje krivičnih djela i identifikaciju izvršitelja, kao i aktivnosti na preuzimanju kriminalne infrastrukture i identifikaciju oštećenih osoba.

Pripadnici Odjeljenja MUP-a Republike Srpske za visokotehnološki kriminalitet sudjelovali su u velikoj međunarodnoj akciji kodnog naziva “Port Rojal“, koja je usmjerena na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta, potvrdio je danas direktor entitetske policije Gojko Vasić.

On je pojasnio da su policijski službenici aktivnosti na planiranju i prikupljanju operativnih podataka provodili u razdoblju od dvadeset dva mjeseca, a akcija je realizirana u suradnji s policijskim agencijama SAD, Republike Srbije, Australije, Ujedinjenog Kraljevstva, Brazila, Kanade, Kolumbije, Kostarike, Hrvatske, Cipra, Danske, Makedonije, Nigerije, Izraela, Letonije, Njemačke, Rumunije, Švedske, Finske i Europola.

– Istragom je bilo obuhvaćeno oko 70 osoba koje su kao članovi kriminalnog foruma “Darkode“ počinili djela visokotehnološkog kriminaliteta, rekao je Vasić.

Načelnik Odjeljenja MUPRS-a za visokotehnološki kriminalitet Dražen Višnjić je pojasnio kako kriminalni forum Darkode spada u top pet kriminalnih foruma na internetu i predstavlja zatvoreno mjesto okupljanja cyber kriminalaca, gdje se vrše aktivnosti ponude/kupovine cyber kriminalih servisa, servisa kriminalnih roba i pojedinačne trgovine kriminalnim robama, razmjene ideja i informacija značajnih za cyber kriminalitet i cyber sigurnost.

Akcijom “Port Rojal“ je, kaže Višnjić, preuzet i zatvoren kriminalni forum “Darkode“ čime je osiguran veliki broj dokaza o izvršavanju krivičnih djela u dužem vremenskom razdoblju. “Darkode forum“ od svog osnivanja 2007. godine je predmet najvišeg zanimanja policijskih institucija širom svijeta. Tehničko preuzimanje je izvršio Federalni istražni ured SAD.

Za potrebe realizacije akcije formirana su tri operativna centra za koordinaciju aktivnosti: Operativni centar Pitsburg (SAD), Operativni centar Europol-EC3 (Nizozemska) i Operativni centar Banja Luka (Republika Srpska), a MUP RS je dodijelilo svog predstavnika u Operativni centar Europol-EC3 i on je vršio koordinaciju s policijskim tijelima država sudionica akcije.

Policijski službenici MUP-a RS, prikupili su dovoljan broj dokaza, kojim su dokumentirali izvršenje krivičnih djela i identifikaciju izvršitelja, kao i aktivnosti na preuzimanju kriminalne infrastrukture i identifikaciju oštećenih osoba.

– Broj oštećenih je preko 10 milijuna iz čitavog svijeta, dok broj zaplijenjenih platnih kartica iznosi više stotina tisuća, ojasnio je Višnjić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

U tijeku realizacije akcije “Port Rojal“ MUP RS je pod svoju kontrolu stavio 16 botneta (mreže računara zaraženih zlonamjernim softverima za računarske i mobilne platforme), 19 lažnih internet stranica koje su služile za prikupljanje osobnih podataka u online platnom prometu (fišing stranice), internet prodavnice za automatiziranu prodaju ukradenih platnih kartica (“automated vending cart“ servisi), internet prodavnice za kupovinu botneta (“botshop”), 10 servera s malicioznim softverom, pet servera sa “fišing“ stranicama, pet servera za “probijanje“ računarske zaštite i iskorištavanje slabosti zaštićenih računalnih sustava (“Intrusion & Exploits”), osam servera s kompromitiranim podacima i 21 server za ilegalnu trgovinu farmaceutskim proizvodima na internetu, te je izvršena blokada više tisuća internet domena.

Otklanjanje štete nastale izvršenjem krivičnih djela će se izvršiti preko novouspostavljenog Odjeljenja za informacijsku sigurnost Vlade Republike Srpske (CERT tijelo), koje djeluje u okviru Agencije za informacijsko društvo RS, a koje će u kontaktu sa CERT tijelima pojedinačnih zemalja u sljedećem razdoblju vršiti identifikaciju pojedinačnih oštećenih i otklanjanje štete, prenosi Dnevnik.ba.

Spomenutnim aktivnostima počinjena su krivičnih djela računalna prevara, računalna sabotaža, falsificiranje kreditnih kartica i kartica za bezgotovinsko plaćanje, izrada i širenje računarskih virusa, neovlašteni pristup zaštićenom računaru, računalnoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: