U BiH opao broj registriranih vozila, prosječna starost 16,5 godina – Jabuka.tv

U BiH opao broj registriranih vozila, prosječna starost 16,5 godina

Pandemija koronavirusa zaustavila je dugogodišnji trend rasta broja registriranih vozila tijekom protekle godine i smanjila ukupan broj registriranih vozila na 1.108.711, što je za 67.020, odnosno 5,7 % manje nego 2019. godine.

Prema podacima BIHAMK-a, od ukupnog broja registriranih vozila u 2020. godini, u Federaciji BiH registrirano je 671.108 vozila, dok je taj broj u Republici Srpskoj iznosio 401.412. U Brčko distriktu tijekom protekle godine registrirano je 36.191 vozilo.

Promatrajući broj registriranih vozila po MUP-ovima, najveći broj registriranih vozila u Federaciji BiH zabilježen je u Županiji Sarajevo 154.549, dok je u Srpskoj najveći broj zabilježen u PU Banja Luka, ukupno 117.859 registriranih vozila.

Iz BIHAMK-a ističu da je na značajnije smanjenje ukupnog broja registriranih vozila, pored pandemije, utjecalo i usvajanje Pravilnika o izmjeni i dopuni Pravilnika o registraciji vozila, kojim je omogućeno da se sva vozila kojima je istekla registracija nakon 16. ožujka 2020. godine mogu registrirati u roku od 90 dana nakon isteka registracije.

Prema dostupnim podacima o ukupnom broju registriranih vozila, prosječna starost motornih vozila u Bosni i Hercegovini iznosi 16 i pol godina.

Milija Radović, vršitelj dužnosti zamjenika direktora Agencije za sigurnost prometa RS, ističe za Nezavisne novine da je teško naći pravi odgovor za ovu situaciju.

Ne mogu vjerovati da je netko tko redovno registrira vozilo odlučio u vremenu pandemije zbog financijskih poteškoća ne produžiti registraciju vozila. Ono što je globalno, i kada govorimo o Europi, jeste da je u padu prodaja, kako novih vozila, tako i rabljenih vozila. Pandemija, smanjenje kupovne moći stanovništva i drugi prioriteti građana utjecali su na to da se kupuje manje vozila. To bi mogao biti jedan od razloga, kaže Radović.

On navodi da je prema podacima s ANP kamera, a koje služe za provjeru jesu li vozila registrirana ili ne, uočeno pojavljivanje velikog broj vozila koja nisu registrirana, ali da se bez analize ne može govoriti o tome radi li se o vozilima koja su u procesu registracije ili o vozilima koja dugo nisu registrirana.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.