U BiH nedostaje zatvorskih kapaciteta, na izdržavanju kazne 3229 osoba

Prošle godine u bh. zatvorima 3229 osoba, od čega devet maloljetnih, nalazilo se na izdržavanju kazne zatvora ili mjere pritvora, a broj osoba koje je zatvorski sustav BiH mogao primiti je, prema posljednjim podacima, 3221.

Manje zatvorenika

“U zatvorskom sustavu BiH, kaznu zatvora u 2016. godini izdržavalo je 2670 osoba, a mjeru pritvora 550 osoba, devet osoba izvršavalo je kaznu maloljetničkoga zatvora, dok je kućni pritvor putem elektroničkoga nadzora izvršavalo 390 osoba”, kazala je za Radiosarajevo.ba Marina Bakić, stručna savjetnica za odnose s javnošću pri Ministarstvu pravosuđa BiH.

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo pravosuđa BiH, sveukupne su potrebe BiH za smještajnim kapacitetima prijema oko 3750 zatvorenih i pritvorenih osoba. Broj osoba koje su prošle godine prošle kroz bh. zatvore manji je za 128 u odnosu na godinu ranije kada je na izdržavanju kazne zatvora ili mjere pritvora u zatvorskom sustavu u BiH nalazilo 3357 osoba. U BiH postoji mogućnost izvršavanja kazne preko alternativnih kaznenih sankcija, pa ju je na taj način prošle godine izvršavala 691 osoba.

Alternativne sankcije

“Kada se pogledaju podaci u vezi s alternativnim kaznenim sankcijama za 2016. godinu, može se vidjeti da je rad za opće dobro izrečen prema 107 osoba, kazna zatvora zamijenjena novčanom kaznom prema 194 osobe, a kućni zatvor s elektronskim nadzorom prema 390 osoba, što znači da je 691 osoba ili 21,5% izvršavalo kaznu zatvora putem alternativnih sankcija”, kazala je Bakić, naglasivši kako europski standardi traže da najmanje 20% zatvorske populacije izvršava alternativne kazne.

I u ovom slučaju izvršeno je manje sankcija nego u 2015. godini, kada je rad za opće dobro izrečen prema 96 osoba, kazna zatvora zamijenjena novčanom kaznom prema 237 osoba, a kućni zatvor s elektroničkim nadzorom izrečen prema 421 osobi. To znači da su u 2015. godini 754 osobe ili 22,5 posto izvršavale kaznu zatvora putem alternativnih sankcija, prenosi Vecernji.ba.

Kad je riječ o uvjetnom otpustu, pozitivno je riješena 721 molba ili 45%, što znači da se BiH kreće u višem europskom prosjeku koji iznosi između 43% i 52% i koji je u visoko razvijenim zemljama EU, kao što su Skandinavske zemlje, veći od 52%. Trenutačni zatvorski sustav FBiH ima 7 zavoda, RS šest zavoda, a Brčko Distrikt posjeduje jednu pritvorsku jedinicu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.