U BiH ne postoji mogućnost promjene načina računanja vremena

Iako su neke zemlje, poput Rusije i nedavno Turske uvele stalno ljetno računanje vremena i neće primjenjivati vraćanje kazaljki na satovima u skladu sa zimskim računanjem, to se u Bosni i Hercegovini, po svemu sudeći, još neće dogoditi.

Posljednje nedjelje u listopadu doći će do prelaska na zimsko računanje vremena, tako što će se pomjeranjem za 60 minuta unazad vrijeme u 3.00 sata računati kao 2.00 sata.

”Jasno se može reći da ne postoji apsolutno nikakva mogućnost da se u BiH promijeni način računanja vremena, uključujući i “pomjeranje sata”, jer smo dio Ezrope u kojoj o tome nema nikakvih naznaka takve vrste”, mišljenje je ekonomskog analitičara Igora Gavrana.

On je u razgovoru za Fenu kazao da bi ideja da sama BiH i pomisli na ovakve izmjene bila potpuno nerazumna i ničim opravdana.

”Nema apsolutno nikakvih naznaka o tome i to se neće dogoditi uskoro, a niti ikada, ako se isto ne dogodi u EU, odnosno Europi”, ističe Gavran.

Kada je riječ o ekonomskim efektima, pojašnjava da su oni bili izvorni povod uvođenja ove mjere pomjeranja vremena, odnosno motivacija je bila ušteda energije zbog produžavanja trajanja dana.

”Taj argument i danas je vrijedeći, uz dodatni argument da je ovaj sustav već toliko dugo u primjeni da se manje može govoriti o “promjeni”, a više o stabilnosti i stalnosti njegove primjene. Negativni argumenti su gubici u produktivnosti i utjecaj na psihu i bioritam čovjeka u razdoblju pomjeranja vremena, međutim, pošto se ove promjene uvijek događaju vikendom i ovaj argument protiv je upitan. Sve kvantifikacije, pozitivne i negativne, mahom su procjene i pretpostavke, pa je teško usporediti dvije konkretne brojke “za” i “protiv”, podvlači Gavran.

U svakom slučaju, čak i da su efekti jedne ili druge opcije iznimno značajni za BiH, Gavran zaključuje da država ovakvog geografskog, političkog i ekonomskog položaja ne može sebi dozvoliti “ekscentrično izdvajanje iz okruženja i ima samo jednu opciju, a to je da slijedi EU i ostatak Errope”.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike ističu da je pitanje računanja vremena u Federaciji BiH uređeno Zakonom o računanju vremena.

Pojašnjavaju da je spomenuti zakon temporalnog karaktera, s obzirom na to da je njime propisano da će se primjenjivati do donošenja zakona o računanju vremena Bosne i Hercegovine.

”S tim u vezi, u Federaciji BiH nisu planirane izmjene spomenutog propisa, kojim bi se pitanje računanja vremena samo za ovaj entitet uredilo na drugačiji način”, kazali su Feni u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.

(Fena)


1 komentar

  • ”Jasno se može reći da ne postoji apsolutno nikakva mogućnost da se u BiH promijeni način računanja vremena, uključujući i “pomjeranje sata”, jer smo dio Ezrope u kojoj o tome nema nikakvih naznaka takve vrste”, mišljenje je ekonomskog analitičara Igora Gavrana.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.