Američka veleposlanica: SAD čvrsto podupire Dayton, promjene u BiH moraju ići postupno

”SAD čvrsto podupire Daytonski sporazum kao temeljno jamstvo mira u Bosni i Hercegovine, a promjene koje su toj zemlji potrebne treba provoditi kroz prilagodbu standardima koji vrijede u demokratskim državama, posebice članicama Europske unije”, izjavila je američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack komentirajući ocjene hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o prevladanosti mirovnog sporazuma iz 1995. godine.

U razgovoru koji su u subotu objavile banjalučke Nezavisne novine Cormack je kazala kako SAD čvrsto stoji iza Daytonskog mirovnog sporazuma jer je on ispunio svoju temeljnu zadaću i osnova je mira koji u BiH traje već 21 godinu.

”Kada pogledate sve zemlje koje su se pridružile Europskoj uniji, sve su one prošle i proces socijalno-ekonomskih reformi ali u određenom trenutku i proces usklađivanja svog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU. I o tome smo i ranije govorili. Kada pogledate Hrvatsku, koja se nedavno pridružila EU, ona je morala u nekoliko navrata usvojiti čitav niz amandmana u svoj ustav da bi ga uskladila s europskom pravnom stečevinom”, kazala je američka veleposlanica.

Dodala je kao je isključivo na građanima BiH odlučiti kakve točno promjene žele odnosno kako je izbor između ”većeg paketa” i postupnih promjena kroz svako od pregovaračkih poglavlja u pregovorima o pristupanju Europskoj uniji.

Cormack je ponovno osudila provedbu referenduma u Republici Srpskoj od 25. rujna istaknuvši kako se takvo što ne bi smjelo ponoviti.

”Moramo otkloniti prijetnje budućim referendumima, moramo otkloniti prijetnju referendumom o secesiji”, kazala je američka veleposlanica upozoravajući kako u protivnom postoji rizik od neuspjeha provedbe plana gospodarskih reformi koje su ključne za stabiliziranje stanja u BiH.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Onda se vratimo izvornom Dejtonu i svakom slovu što je u njemu napisano. Amandmane koje su nametnuli visoki prestavnici ,,poništiti,,odmah i stvari posložiti kako piše u Dejtonskom sporazumu. Onda bih nastalo kmečenje bošnjaka,sve do sada se išlo na ruku njima.

  • Znači veliki žele i dalje ovakvo stanje i status kvo…Što ste onda do sada dozvoljavalji da se Dejtonski sporazum mjenja i to na štetu jednog naroda hrvata i djelom srba a u prilog bošnjacima…

  • Najdraža ambasada nas je dovela do statusa nacionalne manjine.To,doista i jeste njihov plan. BiH, podijeljena između Muslimana i Srba u kojoj su Hrvati manjina ili putovnica u ruke i pravac Europa. SAMO U NAJDRAŽOJ AMBASADI JEDNO SU ZABORAVILI;Bog je taj koji na koncu odlučuje tko će ostat i opstat a nikako oni.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.