U BiH još postoji smrtna kazna

Više se i ne zna broj upozorenja i zahtjeva koje je posljednjih godina uputila Europska unija,a ponovila ih je ovog tjedna u povodu Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne.

Naime, uz Bjelorusiju, BiH je jedina zemlja u kojoj postoji smrtna kazna,zapravo u Republici Srpskoj.

Sve je blokirano

Podsjećamo na obavezu vlasti u Republici Srpskoj da službeno ukinu član 11. Ustava RS čime bise osigurala potpuna zabrana izvršenja smrtne kazne kao simbol snažne predanosti vlasti zajedničkim europskim vrijednostima.

Ovo su zajedno uputili veleposlanik Europske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark i šef Ureda Vijeća Europe u BiH Drahoslav Štefanek, piše Dnevni list.

– Život čovjeka je nepovrediv.

Smrtna kazna može se izuzetno propisati i izreći samo za najteže oblike teških kaznenih djela – stoji u članu 11 Ustava Republike Srpske.

Istina, u Republici Srpskoj nitko nije osuđen na smrtnu kaznu,ali ona je dozvoljena ustavnom odredbom.

Inače, država je smrtnu kaznu ukinula 1998. godine,a zanimljivo je da se ona po Kaznenom zakonu RS ne može izreći.

Sve je do Narodne skupštine Republike Srpske koja neće da izbaci član 11. Ustava RS i odgovornost prebacuje na Klub Bošnjaka u Vijeću naroda tvrdeći kako je već godinama prijedlog blokiran jer predstavnici Bošnjaka neće da mu daju podršku.

Prijedlog je 2012. godine upakovan u paket od 28 amandmana na Ustav Republike Srpske i nikada nije prošao.

Odbacuju optužbe

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS odbacuje optužbei već godinama poručuje kako nema razumijevanja od strane srpskih predstavnika.
Tvrde da su apsolutno za izbacivanje smrtne kazne iz Ustava RS “ali ne možemo prihvatiti da se u isto vrijeme krše odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima i das e diskriminiraju Bošnjaci”.

Klub Bošnjaka već odavno zahtijeva da se u paket amandmana na Ustav RS uključi i njihov po kojem bi zastupljenost Bošnjaka u Skupštini grada Banja Luka bila garantirana na 20 posto od ukupnog broja zastupnika kako bi ta obaveza postala ustavna kategorija.

Zastupnici iz reda srpskog naroda u Narodnoj skupštini RS to ne prihvaćaju tako da se došlo u pat poziciju koja traje već pet godina,a dogovora i rješenja nema ni na vidiku što znači da ukidanje smrtne kazne u Republici Srpskoj ostaje na čekanju.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.