U BiH izvršeno 459 samoubojstava

U BiH prošle godine evidentirano je 459 samoubojstava, od kojih 230 u Federaciji BiH (FBiH) i 229 u Republici Srpskoj.

U Srpskoj su samoubojstvo počinila 182 muškarca i 47 žena, u većini slučajeva starijih od 50 godina. U Banja Luci je samoubojstvo počinilo 79 građana, što je za devet više u odnosu na 2013. godinu, a u 44 slučaja počinjeno je vješanjem.

U Istočnom Sarajevu samoubojstvo je počinilo 27 osoba, od kojih 24 muškarca, a u 14 slučajeva je to bilo vješanjem, navodi agencija Srna. U FBiH su samoubojstvo u 180 slučajeva počinili muškarci, a u 50 slučajeva žene.

Najviše samoubojstava (50) počinjeno je u Tuzlanskoj županiji, zatim slijedi Sarajevska županija sa više od 30, a najmanje u Bosnaskopodrinjskoj, gdje je jedna osoba izvršila samoubojstvo, prenose federalni mediji.

Prema podacima istražitelja na polju krvnih delikata, većina suicida u BiH počini se vješanjem, a uzroci su različiti – starost, strah od samoće i bolesti, nervno rastrojstvo u kombinaciji sa siromaštvom te socijalni status i neizvjesnost.

Osnovni uzroci samoubojstava kod maloljetnika, kojih godišnje bude više od 20, su nerazumijevanje i sukob sa roditeljima, neusklađeni odnosi u obitelji i nesupjeh u školi.

(Bljesak.info)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.