U BiH bi moglo doći do pada cijena rabljenih vozila?

U Bosni i Hercegovini mogli bi doći do pada cijena rabljenih automobila.

Pero Ćorić, predsjednik Gospodarske komore Republike Srpske, u nedavnom razgovoru za Nezavisne novine kazao je kako se najveći broj automobila uvozi upravo iz Njemačke u BiH te da bi bilo logično očekivati da u autosalonima i na autotržnicama cijene rabljenih vozila budu niže u odnosu na ranije razdoblje.

Trebalo bi doći do pada cijena rabljenih vozila, no s obzirom na to da smo posljednjih godina imali nedostatak ovih vozila, pitanje je koliko će naši trgovci biti u skladu s tim i hoće li potražnja na tržištu natjerati trgovce da cijene budu niže, objasnio je Ćorić.

Kako je istaknuo, na domaćem tržištu u proteklom razdoblju nije bilo rabljenih vozila, ali kaže da se sada otvara mogućnost da jeftinija vozila dođu na domaće tržište.

Ovo su najskuplji automobili uvezeni u BiH

Bilo bi logično da imamo niže cijene, ali opet je pitanje hoće li trgovci automobila moći spustiti cijene, hoće li oni imati ekonomsku opravdanost, kazao je Ćorić i dodao da bi autosaloni i trgovci koji se bave prodajom rabljenih vozila trebali nižim cijenama ohrabriti ljude na ovaj izazov jer je kupnja automobila postala investicija.

Kako je dodao, puno je razloga što je na domaćem tržištu najviše rabljenih vozila iz Njemačke.

Jedan od osnovnih razloga je kupovna moć stanovništva i relativno dobra očuvanost vozila zbog tradicionalne njemačke discipline, redovitog servisiranja, ali i rejtinga marki automobila koji se tamo voze, ispričao je Ćorić za Nezavisne i dodao kako je u toj državi tradicionalno veliki izbor rabljenih automobila.

Objasnio je i kako je u posljednje dvije godine došlo do oporavka autoindustrije u Europskoj uniji i to je sigurno smanjilo rokove isporuke novih automobila u Njemačkoj za njihovo tržište, pa se samim time, kako je rekao, otvara mogućnost za izvoz automobila u druge zemlje. I vlasnici autosalona u BiH kazali su da se ponuda popravila te da se, ako i ne dođe do pada cijena automobila, može očekivati barem razdoblje mirovanja cijena.

Više od pola milijuna zaposlenih u BiH prima plaću manju od prosječne

Podsjećamo, u 2022. godini više od 41 posto registriranih vozila u BiH staro više od 22 godine, a više od 60 posto voznog parka starije je od 13 godina.

Broj vozila starijih od 26 godina još uvijek čini gotovo petinu ukupnog voznog parka, dok broj vozila s Euro 3 i Euro 4 motorom čini gotovo polovinu ukupnog broja registriranih motornih vozila. U 2022. u BiH je ukupno registrirano 1.184.758 vozila, što u odnosu na 2021. (1,152.743) predstavlja povećanje od 32.015 vozila, odnosno od 2,78 posto.

(www.jabuka.tv | Foto: Jurica Galoic/Pixsell)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.