U bh. poljoprivredu uloženi milijuni, a dobili rast uvoza i cijena hrane

Unatoč činjenici da je za poticaje u području poljoprivrede, samo u FBiH, u razdoblju od 2020. do 2022. godine izdvojen 381 milijun maraka, rast poljoprivredne proizvodnje i brojčano stanje stočnog fonda nisu se povećali.

Navodi se to u izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Revizori su ustanovili da proizvodnja ne samo da ne raste već i stagnira, a u nekim segmentima čak i pada. Jedini pozitivni rezultati su ostvareni kod proizvodnje jabuka, a u sektoru animalne proizvodnje došlo je do smanjenja stočnog fonda i proizvodnje mesa i mlijeka, dok se pozitivni rezultati bilježe samo u proizvodnji mesa peradi.

Rezultati revizije pokazali su da na području FBiH nadležne institucije nisu osigurale uvjete za efektivno upravljanje poljoprivrednim poticajima i da se implementacijom poljoprivrednih poticaja ne postižu zadovoljavajući rezultati.

Poticaji nisu planirani na odgovarajući način, s obzirom na to da nisu bili u skladu sa strateškim ciljevima i principima iz produžene Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja 2015.–2019. godine, niti je izvršena obveza prilagođavanja Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije, ocjena je Ureda.

EU uložila milijune u bh. poljoprivredu u protekle četiri godine

Trenutna politika u ovom području rezultira nezadovoljstvom poljoprivrednika i poskupljenjima, a postoje indicije da određeni broj proizvođača dobivena sredstva troši za sasvim druge namjene. Revizori podsjećaju da odluka o početku pregovora s EU iz ožujka nameće obvezu usklađivanja novčane podrške poljoprivredi i ruralnim sredinama s EU standardima, prenosi Dnevni avaz.

Nakon revidiranog razdoblja Vlada FBiH je za program podrške poljoprivredi izdvojila 166,5 milijuna u prošloj te namijenila 175 milijuna KM u ovoj godini, pa ukupan iznos poticaja od 2020. do danas raste na vrtoglavih 722,5 milijuna KM. U međuvremenu cijene rastu, a BiH uvozi više od 65 posto hrane za vlastite potrebe.

Ne treba biti puno pametan, već se samo sjetiti sustava poput UPI-ja koji smo imali. Cijela filozofija pomoći poljoprivredi je da osnovni poljoprivredni proizvođač bude povezan s prerađivačem i tržištem.

Osnovni zadatak domaće poljoprivrede je da nahrani domaće građane, kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.