EU uložila milijune u bh. poljoprivredu u protekle četiri godine

Sredstvima Europske unije podržano je više od 2.000 korisnika u Bosni i Hercegovini, kroz 171 projekat realiziran u posljednje četiri godine, u okviru projekta EU4agri i EU4agri-Recovery.

O njegovom značaju za poljoprivredu i ruralni razvoj BiH, najbolje govori podatak o 20 milijuna eura direktne podrške sektoru, ali i tehničke podrške razvoju politika i jačanju kapaciteta nadležnih struktura (ministarstava), pred kojima je zadatak prilagodbe europskim propisima, odnosno pravnim stečevinama.

Radi se o razvojnim projektima gdje poljoprivredni proizvođači i prerađivački, moraju razmišljati na malo drugačiji način, kroz poslovne planove i razvoj investicija, gdje smo im vjetar u leđa i zajedno sa njima ulažemo u njihova poslovanja, precizirala je Nedža Adilagić, projektna menadžerica EU4agri projekta, dodavši kako su u posljednje četiri godine implementirali skoro 13 milijuna eura, od raspoloživih 15 milijuna, a preostali novac je već rezerviran za odabrane korisnike.

U tijeku je finalizacija projekta, odnosno njegova implementacija, završavaju se započete investicije i ugovori sa korisnicima, te do kraja godine neće biti novih poziva.

Ovaj projekt je doprinio i izradi Nacrta strateškog plana za ruralni razvoj, koji je preduvjet da BiH dobije nova EU sredstva. Izazova je bilo mnogo, kaže Adilagić, napomenuvši da je iza projekta ostaje vrijedna zaostavština i naučene lekcije koje sutra mogu poslužiti za nove projekte i mjere.

Kroz projekat EU4agri-Recovery podržano je 180 korisnika sa skoro sedam milijuna maraka, dok su njihova sufinanciranja iznosila oko 2,8 milijuna KM. U zbiru je jasno da se radi o ozbiljnoj cifri uloženoj u poljoprivredni sektor. Prema riječima Anele Rodić-Jarebica, projektne menadžerice EU4agri-Recovery projekta, samo za podršku start-up kompanijama na njihovu adresu stiglo je više od 250 aplikacija, a odabrano je njih 14.

To su mladi i perspektivni ljudi koji imaju svoje dobre ideje u poljoprivrednom sektoru i koji se žele baviti poljoprivredom. Također, od 180 podržanih korisnika njih 101 je mali poljoprivrednik, kooperanti koji su dobili podršku, kazala je Rodić-Jarebica, prenosi Agro Klub.

Pročitajte detaljne uvjete za poticaje u poljoprivredi u FBiH

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

8 komentara

  • Koliko zaista dobiju poljoprivrednici a koliko se samo provoza kroz fiktivne poljoprivrednike pa na kraju te pare uzmu ovi na pozicijama u ministarstvu. Baš me zanima.

  • EU podkupuje politicare u BiH, da nas uvedu 100% u EU robstvo. Nista to nije za poljoprivredu. Tako su unistili poljoprivredu u Slovackoj. Oni kolju u ime EU svinje, perad i vec sada pricaju o pticijoj gripi koja ko fol ugrozava krave. Pobit ce nam i krave, da nema ni mlika ni junetine, niti govedine. Pogledaj te u Nizozemskoj sto su naumili. Ako bi politicari rekli ne, onda bi americka CIA spremila Sorosove nevladine udruge, da kaos i “revolucije” garniraju, kao u Ukrajini, kada im je demokratsko izabrani predsjednik smeta. U Madarskoj godinama EU i SAD huska protiv Orbana. U Gruziji takoder galame momentano protiv vlade, sto zeli zabraniti strane nevladine udruge kao opasnost za drzavu. Vode nas u pakao.

  • Novinar koji otkrije listu za “poticaje” zadnjih deset godina u našem ministarstvu i županiji , biti će novinar godine!

  • Za prvi komentar 50%uzimaju sto daju poticaj .korisnik plati pdv plati takse i tako jos par gluposti i nakraju mu ostane negdi između 25 i 30 % provjereno ko neviruje nek se malo bolje raspita ali kod korisnika poticaja

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.